Elpriset har blivit en allt större bidragande faktor till en försämrad privatekonomi hos många Svenska hushåll. Huruvida man ska ha månadsbaserat, rörligt eller timpris har således blivit allt mer omdebatterat och likaså hur man hittar ett bra elavtal.
Olika typer av elavtal
Det finns idag en hel uppsjö av olika elavtal på marknaden. Att veta vilket som är det bästa elavtalet kan vara svårt. Därav går vi igenom dem vanligaste typerna samt omnämner vad som kan vara värt att tänka på inför ett beslut. Spotprisavtal, fast pris, mixpris och rörligt avtal utgör idag de vanligaste formerna av elavtal.
Spotprisavtal
För ett spotprisavtal så innefattar det det pris vilka elleverantörerna köper sin el till. Priset fastställs av Nord Pool och baserat på korrelationen mellan hur mycket el som produceras och hur stor efterfrågan är. Således är det en typ av rörligt elavtal och uppmuntra elkonsumenter att använda elen på ett mer effektivt sätt. Ett avtal av denna typ innebär att ditt elpris följer elbörsens timpriser. Vad som särskiljer olika spotprisavtal är hur påslagen ser ut samt hur hög abonnemangsavgiften är.
Mixpris
Mixpris avser att under en viss period (exempelvis vintern) kunna binda sitt elpris för att sedan till sommaren återgå till ett rörligt pris. För att detta alternativ ska vara något att fundera över kan det vara bra att på förhand veta att det mest sannolikt kommer användas mer el på vintern och att det leder till omfattande elkostnader.
Rörligt och fast elavtal
Med fast elavtal betalar du samma pris per kWh varje månad. Elbolagen baserar de fasta elavtalens priser på hur de förutspår att marknaden kommer bete sig. Det är även vanligt att det också läggs på en kostnad som tar hänsyn till den risk som tas när elbolaget ingår ett fastprisavtal. Denna kostnad grundar sig i elbolagets prognoser över den framtida elmarknaden.
Ett rörligt elavtal syftar på att kunden betalar ett pris för elen som reflekterar det genomsnittliga priset för el på elmarknaden för månaden.
Faktorer du bör tänka på vid val av elavtal
Elens ursprung
Det kan variera stort avseende vilken energikälla elen kommer ifrån. Här i Sverige är det dock vanligt att elen är förnybar. Om det är viktigt för dig att elen är förnybar, rekommenderar jag att du kikar på var någonstans ditt elbolag hämtar sin el ifrån.
Bindningstiden
Vare sig du har ett fast eller rörligt elavatal är det alltid bra att se över bindningstider, uppsägningstider och rätten att teckna om avtal. Vid fast elpris brukar det generellt vara bra att teckna avtal som sträcker sig över en relativt kort period. På så vis är det mindre chans att du missar långa perioder av låga elpriser. Hushåll med rörliga elavtal (traditionella och timprisavtal) bör alltid ha en kort, alternativt ingen bindningstid överhuvudtaget. En fördel med att inte ha någon bindningstid är att det ger dig möjligheten att när som helst kunna byta elbolag.
Jämförelse av elavtal
Att jämföra elavtal kan kännas svårt i de breda utbud marknaden tillhandahåller. Det är däremot viktigt att jämföra elavtal av den enkla anledningen att det kan skilja sig betydligt i pris. Idag finns det flera tjänster som på ett effektivt sätt summerar en lång rad alternativa elbolag och elavtal. Därutöver kan man ofta även se vart elen kommer ifrån och hur villkoren ser ut på ett enkelt sätt.