Investeringskunskap.se
  • Investera pengar
    • Nybörjarguider
      • Kom igång med Aktier
      • Bygg en utdelningsportfölj
    • Aktier
    • Fonder
    • Kryptovaluta
  • Privatekonomi
    • Spara pengar
    • Tips
      • Fantastiska finanspoddar för att bli en lyckad investerare
    • Ränta på ränta-kalkylator
  • Senaste Inläggen
Inget resultat
Visa allt resultat
Investeringskunskap
  • Investera pengar
    • Nybörjarguider
      • Kom igång med Aktier
      • Bygg en utdelningsportfölj
    • Aktier
    • Fonder
    • Kryptovaluta
  • Privatekonomi
    • Spara pengar
    • Tips
      • Fantastiska finanspoddar för att bli en lyckad investerare
    • Ränta på ränta-kalkylator
  • Senaste Inläggen
Inget resultat
Visa allt resultat
Investeringskunskap
Inget resultat
Visa allt resultat
Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Börja investera – vägen till rikedom

Victor Tell Av Victor Tell
januari 29, 2023
in Aktier, Fonder
4
Vägen till rikedom
Dela på FacebookDela på Twitter

Det var återigen ett nytt år, och förhoppningsvis blir detta året bättre. Ett tips är att börja det nya året med att investera. Här är en enkel guide.

Innehåll dölj
1 Vägen till att börja investera:
1.1 Steg 1 – Välja bank:
1.2 Steg 2 – Bli Kund:
1.3 Steg 3 – Välja kontoklass:
1.3.1 Skatt ISK VS Aktie- och fondkonto:
1.4 En tredje kontoklass – Kapitalförsäkring
2 Om aktier:
2.1 Att börja investera i Aktier
2.2 Hur vet jag om en akties värde kommer stiga?
2.2.1 På lång sikt:
2.2.2 På kort sikt:
2.3 Vilka aktier ska jag köpa som nybörjare?
2.4 Generella tips:

Vägen till att börja investera:

Steg 1 – Välja bank:

Avanza och Nordnet är utan tvekan de populäraste bankerna att investera i aktier, fonder och övriga värdepapper i Sverige. Att starta ett konto är väldigt simpelt, kostnaderna är låga och deras utbud av fonder och aktier är mer än tillräckligt. Det enda du behöver tillgång till är en mobiltelefon eller en dator. Jag skall diskutera mer djupgående hur dessa banker skiljer sig i ett annat inlägg.

Steg 2 – Bli Kund:

Börja med att ladda ner Avanzas eller Nordnets app i din telefon, alternativt besök någon av deras hemsidor på en pc eller laptop. Tryck på “Bli Kund” och fyll därefter i de uppgifter som krävs för att öppna ett konto. Det brukar endast ta några minuter. Ett Aktie- & fondkonto samt ett Investeringssparkonto (ISK) öppnas sedan automatiskt. Snart kan du börja investera!

Steg 3 – Välja kontoklass:

Vilken av dessa två typer av konton ska man då välja? För de allra flesta privatpersoner passar ett ISK alldeles utmärkt att börja investera i, och är även det populäraste alternativet. ISK är ganska unikt för just Sverige och som alla sparare bör vara tacksamma över. Det är inga årsavgifter, ingen vinstskatt, och du behöver dessutom inte tänka på deklareringen. Den sker automatiskt. Vinstskatten ersätts istället med en s.k. schablonskatt. Det innebär att du betalar en låg procentsats på kontots totala värde varje år. För 2022 blir schablonskatten 0.375 % av kontots totala värde,oavsett om du går med vinst eller förlust. Det går att jämföra med Aktie- & fondkonto med en vinstskatt på 30%.

Skatt ISK VS Aktie- och fondkonto:

Om ditt värde på kontot är 100 00 kr ska du med en schablonskatt (ISK) betala 375 kr i skatt. Låt oss säga att du istället har ett Aktie- & fondkonto och gör en vinst på 10 000 kr, som använder sig av en vinstskatt. Skatten blir då 3000 kr. Med Aktie- & fondkonto har du till skillnad från ISK rätt att kvitta dina vinster mot dina förluster. Om du sålt till en vinst på 10 000 kr och samtidigt sålt till en förlust för motsvarande värde, då hamnar skatten på noll. Är dina förluster större än vinsterna får resten av dina förluster har du rätt till avdrag upp till 70 %. Du sköter din egen deklaration med ett Aktie-& fondkonto.

Enkelt sammanfattat schablonbeskattas ditt totala värde på ett ISK, oavsett vinst eller förlust, du slipper deklarera och behöver inte betala någon vinstskatt. Med ett Aktie-& och fondkonto sköter du din egna deklaration, betalar vinstskatt på 30% och har rätt att kvitta vinster mot förluster.

En tredje kontoklass – Kapitalförsäkring

För att göra en ytterligare djupdykning så är Kapitalförsäkring ännu en kontoklass. På denna kontoklass slipper du själv på samma sätt som när det gäller ISK att deklarera dina affärer. Kapitalförsäkring passar likväl privatperson som företag, och beskattas även likt ISK med schablonskatt. Dock ser det lite annorlunda ut när det gäller utdelningar. Denna kontoklass är den typ privatpersoner ofta hör när man pratar om utländska aktier. Detta då skatten blir annorlunda beroende på vart bolaget har sin rättsliga hemvist. Har man en utländsk aktie som ger utdelning kommer något som heter källskatt dras direkt vid utbetalningstillfället. Sverige har i dagsläget strax över 80 skatteavtal på plats och dessa reglerar hur mycket skatt som kan tas på utdelningen i bolagets rättsliga hemvist.

Börja investera via Nordnet
En överblick av de olika kontoklasserna

Om aktier:

Att börja investera i Aktier

Intresset för aktier fortsätter att öka varje år, vilket inte är så konstigt med tanke på att det finns mycket pengar att tjäna. Men då gäller det att man gör det på rätt sätt. Att äga aktier innebär att du äger en andel i ett bolag. Det gör dig till en delägare i det bolaget. Antalet delägare kan skilja sig från några enstaka till flera hundratusen. Ju mindre bolaget är desto färre delägare brukar det vara. Du tjänar pengar på aktier genom att aktiekursen stiger, och förlorar pengar när den faller. Säljer du aktierna för ett högre pris än det du köpte dem för så har du gjort en vinst. Men det är minst sagt en förenkling. Ett annat sätt att tjäna pengar är att äga aktier i bolag som ger utdelningar till alla ägare. Du kan läsa mer om det här.

Hur vet jag om en akties värde kommer stiga?

På lång sikt:

Denna fråga har många svar men ingetdera är simpelt. Om detta var fallet hade alla kunnat bli rika på börsen! Beroende på en mängd faktorer finns det heller inget enskilt svar. Däremot finns det svar som är mer korrekta än andra. Låt oss först klarlägga att ingen vet till 100% om en akties kurs kommer stiga eller falla. Världen är i ständig förändring och allt kan inträffa, t.ex. en pandemi eller börskrasch. Vi kan helt enkelt inte förutspå framtiden.

Vad vi kan göra är att jobba med sannolikheter och på så vis få någon uppfattning om aktien stiger eller faller. På lång sikt brukar det oftast bero på företagets framtida intäkter, vinster, marginaler etc. som avgör om aktier stiger eller faller. Vilka förväntningar ett företag har på sig från analytiker är likaså en faktor att räkna med. Faktorer angående bolagets ekonomi, resultat, kassaflöden m.m. är en del av den fundamentala analysen.

På kort sikt:

Faktorerna som avgör om en aktie stiger eller faller på kortare sikt ser lite annorlunda ut och är mer spekulativa. Personer som sysslar med att förutspå kortare trender och köper aktier på daglig basis, jobbar med trading, och kallas för traders. Istället för att använda sig av den fundamentala analysen använder traders Teknisk Analys. (TA) Med hjälp av en kombination av tekniska indikatorer och mönster som bildas i graferna kan de som är väldigt duktiga på detta lista ut på ett ungefär om kursen ska upp eller ner. I och med att många unga vill tjäna snabba pengar och börsen blivit mer spekulativ på sistone, så har även daytrading varit ett hett diskussionsämne de senaste åren. Om du nyligen börjat investera skulle jag rekommendera att undvika trading helt och fokusera på ett långsiktigt sparande istället.

Vilka aktier ska jag köpa som nybörjare?

När du ska börja investera kan det vara lite knivigt att välja sina första aktier. Det är lugnt, vi har alla varit där. Ett tips är att välja någon/några av de mest ägda aktierna i Avanza eller Nordnet. Detta är bolag med stabila intäkter och låg risk som många tror på. Här är en lista av de 20 mest ägda aktierna på Avanza just nu:

Mest ägda - Avanza

Bolag/Aktier

Ägare

1

Investor B

282 389

2

Samhälllsbyggnadsbo. 

135 570

3

Volvo B

132 163

4

Kinnevik B

123 403

5

Volvo Car B

117 245

6

Embracer Group B

115 174

7

Hennes & Mauritz B

93 876

8

Evolution

93 831

9

Latour B

91 473

10

SAS

86 291

11

Swedbank A

76 692

12

Castellum

74 663

13

Investor A

72 423

14

Axfood

68 253

15

Swedish Match

64 435

16

Ericsson B

64 382

17

Industriuvärden C

64 365

18

Sinch

62 903

19

Avanza Bank Holding

60 909

20

NIBE Industrier B

60 771

För att se alla Avanzas mest ägda aktier – Klicka här

Generella tips:

Slutligen vill jag nämna några generella tips som är bra att ha i åtanke när du bygger en aktieportfölj:

  1. Förstå vad du köper. Lita inte blint på någon annan utan läs själv på om företagen du investerar i. Det kan handla om affärsidén, företagets ledning, deras produkter/tjänster etc. Detta kommer vi diskutera mer på djupet i kommande inlägg.
  2. Diversifiering. Minska risken genom att INTE lägga alla pengar i en korg. Antalet aktier man bör ha är en ständig debatt, men som nybörjare kan det vara klokt att äga runt 10-12 aktier. Tänk också på att bolagen bör vara utspridda i olika typer av verksamheter, exempelvis fastigheter, industri, sjukvård och IT. Det kan också vara smart att inte begränsa sig till Sverige.
  3. Köp investmentbolag om du vill slippa tänka på diversifiering. investmentbolag äger aktier i många olika bolag och industrier, och sköter således diversifieringen åt dig.
  4. Spara långsiktigt och regelbundet.
  5. Håll dig uppdaterad. Världen är i ständig förändring. Om förutsättningarna ändras för dina bolag bör du också fundera om det är värt att fortsätta äga aktien. Detta gäller inte minst mindre bolag.
  6. Använd den kunskap du redan besitter. Du kanske jobbar i IT-sektorn eller fastighetsbranschen som ger dig en viss fördel som du kan nyttja i dina investeringar.
Tags: AktierAvanzaBörsFonderNordnetSparande
Nästa inlägg

Pengamaskin – Så bygger du en utdelningsportfölj och blir rik

Victor Tell

Victor Tell

Passionerad investerare

Nästa inlägg
Pengar

Pengamaskin - Så bygger du en utdelningsportfölj och blir rik

Kommentarer 4

  1. Pingback: Hur du skyddar dig mot inflation – Yxl.se
  2. Pingback: En portfölj för sämre tider | Investeringskunskap
  3. Pingback: En recension om Kameo 2022 | Investeringskunskap
  4. Pingback: Savelend | Recension & omdöme 2022 | Kan räntorna bestå?

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar detta

Investera i rymden – Rymdaktier att känna till

Investera i rymden – Rymdaktier att känna till

mars 22, 2023
investera i indexfonder

Investera i indexfonder

mars 13, 2023
Aktieinvest Omdöme

Aktieinvest omdöme

mars 6, 2023
Investera i försvarsaktier

Investera i försvarsaktier

februari 28, 2023
Kanadensiska utdelningsaktier

Kanadensiska utdelningsaktier

februari 3, 2023
Världens bästa investerare

Hemligheter från världens mest framgångsrika investerare

januari 31, 2023

Vi delar med oss av tips och nyanserade omdömen för olika investeringsplattformar samt olika sparformer.

Kontakt: info@investeringskunskap.se

Disclaimer & Annonspolicy: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting på Investeringskunskap.se ska ses som finansiell rådgivning utan endast inspiration. Det är upp till dig att göra en riskbedömning innan du väljer att investera dina pengar. Länkar till exempelvis Avanza och andra partners är samarbetslänkar.

  • Samarbetspartners
  • Tips
  • Integritetspolicy

© 2023 Investeringskunskap

Inget resultat
Visa allt resultat
  • Investera pengar
    • Nybörjarguider
      • Kom igång med Aktier
      • Bygg en utdelningsportfölj
    • Aktier
    • Fonder
    • Kryptovaluta
  • Privatekonomi
    • Spara pengar
    • Tips
      • Fantastiska finanspoddar för att bli en lyckad investerare
    • Ränta på ränta-kalkylator
  • Senaste Inläggen

© 2023 Investeringskunskap

Investeringskunskap använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies. Besök vår Integritetspolicy.