Mitt under den pågående bullmarknaden blev kryptobörsen FTX under kort tid ett stort namn. Kändisar som bl.a. Stephen Curry och Shaquille O’Neal agerade som ansiktet utåt i reklamkampanjer och var dessutom ambassadörer åt FTX. De lyckades till och med få en arena döpt efter sig. Namnet bakom hela denna soppan är Sam Bankman-Fried. Men vad var det som faktiskt hände, hur påverkar det kryptomarknaden och vem är Sam Bankman-Fried?
Vem är Sam Bankman-Fried?
Sam Bankman-Fried, född 1992 och uppväxt i Kalifornien. Han tillhörde en familj i den övre medelklassen och båda föräldrar jobbade för Stanford Law School. Sam Bankman-Fried valde själv att studera vid MIT (Massachusetts Institute of Technology) och tog examen inom fysik och matematik.
Under 2013 började han jobba för Jane Street Capital vilka är verksamma inom kapitalförvaltning. Detta avsåg initialt en praktikplats med utvecklades efter slutförda studier till att bli ett heltidsjobb. Några år därpå, i September 2017 slutade han sitt jobb på Jane Street Capital och grundade kort därefter Alameda Research, ett tradingbolag som skulle syssla med quant trading för att exempelvis tjäna pengar på arbitrage. Ett exempel på det var hur Sam hade upptäckt prisskillnaden på bitcoin i USA i förhållande till Japan. Detta möjliggjorde således att de kunde köpa bitcoin för en viss summa i USA och sedan sälja den direkt i Japan och därmed också behålla mellanskillnaden.
Vilka utgör Alameda Research?
De som var verksamma inom Alameda Research har åtminstone fram till nyligen påståtts vara följande lista:
- Caroline Ellison – CEO
- Nate Parke – CTO
- Tony Qian – Trader
- Charlie Tsang – Trader
- Christian Drappi – Developer
- Oliver Hamilton – Developer
- Sam Trabucco – Advisor
- Aditya Baradwaj – Trader
Namnen ovan är de personer som uppgetts varit verksamma inom Alameda Research den senaste tiden.
Hur FTX kom till
FTX är ursprunget om en idé att förenkla trading och förbättra hur kunder inom krypto behandlas av kryptobörser. När Sam Bankman-Fried närvarade vid en rad möten i Hong Kong blev han uppmuntrad att starta en egen kryptobörs. Det hela slutade med att han avbokade sitt returflyg, ringde en vän vid namn Gary Wang och började skissa på grunderna till den nya idén. De två kollegorna grundade inte långt därpå FTX i Maj 2019 och ett halvår därpå hoppade Changpeng Zhao in och köpte 20% av FTX.
Changpeng Zhao är grundare av Binance vilket är världens största kryptobörs. Investeringen blev dock inte långvarig, Zhao avyttrade innehavet efter endast två år. Vid den tiden fanns inga problem i sikte för FTX, en lång rad riskkapitalbolag stod på rad inför att få vara med i FTX finansieringsrunda. En finansieringsrunda som resulterade i att FTX reste 900 miljoner dollar till en värdering om 18 miljarder dollar. Under samma år valde FTX att flytta verksamhetens säte från Hong Kong till Bahamas. Ett beslut som ligger i samtid med att Kinas centralbank förklarade alla kryptorelaterade transaktioner som illegala. Väl i Bahamas äger Bankman-Fried ett penthouse och det är från denna plats det nu påstås han styrt bolaget tillsammans med en nära sluten grupp personer. En grupp personer vilka också ska ha bott hos han varav vissa även varit eller är verksamma i Alameda Research.
Hur kraschen tilltog för FTX
I början av November publicerade Coindesk en artikel som ifrågasatte Bankman-Frieds finanser i sina bolag. Hans finanser bestod huvudsakligen av FTX och Alameda Research. Enligt ett privat finansiellt dokument som Coindesk granskat, visade det sig att Alamedas balansräkning mestadels bestod av FTT “tokens”, alltså FTX egenskapade kryptovaluta. Med andra ord var Bankman-Frieds bolag Alameda Research uppbyggt av en kryptovaluta som hans andra bolag själv hade skapat.
Alamedas enskilt största tillgång var givetvis FTT tokens, vilket motsvarade ca 3.66 miljarder dollar. Men… det blir värre. Deras tredje största tillgång var nämligen 2.16 miljarder dollar i “FTT säkerheter” (collateral). Dessutom hade FTX även 292 miljoner dollar av FTT tokens i skulder, med en total skuld på 10 miljarder dollar.
Rivalen Binance inblandning
Några dagar efter CoinDesks publicerade sin artikel om FTX finanser, bestämde ärkerivalen Binance VD Changpeng “CZ” Zhao att likvidera över 500 miljoner dollar av FTT tokens. Samtidigt försökte även FTX kunder panikartat överföra sina pengar. Hela 6 miljarder dollar i uttagningar skedde under loppet av 72 timmar. Därefter var det tänkt att deras största rival Binance skulle köpa upp FTX och hindra ytterligare turbulens över hela kryptomarknaden. Det blev precis tvärtom. Kryptomarknaden börjar på nytt rasa när Binance kommer med besked att det inte blir någon “bailout”. Ur ren desperation plockade Bankman-Fried upp luren och började ringa andra rivaler, bl.a. Coinbase VD Brian Armstrong. Ett tappert försök, men det kom aldrig någon räddning. 11 November skickades in en ansökan om rekonstruktion av FTX, FTX.US samt Alameda. En företagsrekonstruktion ger företaget möjlighet att på sikt överleva och återuppbygga sin verksamhet, istället för att gå i konkurs.
FTX blir hackade
På fredagskvällen 11 November tömdes FTX och FTX.US plånböcker på mer än 600 miljoner dollar som enligt FTX själva berodde på ett hack. Efteråt meddelade FTX att de skulle överföra de kvarstående tillgångarna till “cold storage” som innebär att tillgångarna är lagrade offline. Personen/personerna som utförde attacken är nu, enligt CoinDesk den 35:e största innehavaren av kryptovalutan Ethereum.
Hur det påverkar resten av kryptomarknaden
När det kom besked att FTX satt i klistret reagerade hela marknaden snabbt. Bitcoin föll från ca 20 000 dollar till 16 000 dollar och därmed tog en ny årsbotten. Även Ethereum tog en ny årsbotten när den föll från ca 1500 dollar och föll under 1100 dollar 9:e November. BlockFi inc, som är verksamma inom lån för kryptovalutor planerar att ansöka om konkurs. De har ett nära samband med FTX US, som försåg BlockFi med 400 miljoner dollar i kredit. BlockFi har i sin tur givit ut lån till Alameda, som nu står inför rekonstruktion.
Flera jämförelser mellan FTX och Lehman Brothers kraschen 2008 börjar nu florera, vilket tycks vara en smula hård jämförelse kanske? Det är trots allt en stor skillnad på en bank som är verksam i en reglerad finansiell marknad, jämfört med en kryptovalutabörs som är verksamma i en helt oreglerad bransch. Det finns gott om skandaler i kryptovalutor, Mt. Gox är ett bra exempel. Och kommer ni ihåg mannen som skrek “Wasu wasu wassup, Bitconnect” som blev till en meme?
FTX-kraschen kan nog vara den värsta hittills, men när man tar en titt under huven så dröjer det inte länge innan man börjar förstå varför det gick som det gick. John Ray III som tillträtt rollen som FTX VD och som även hanterade konkursen i Enron, hade inte några särskilt muntra ord att säga om FTX: “Never in my career have I seen such a complete failure of corporate controls and such a complete absence of trustworthy financial information as occurred here” skrev John Ray III.
Historien om FTX är ännu inte helt kartlagd och det finns mycket rykten och bisarra påståenden avseende delar av verksamheten som vi fått bortse från tills dess att man kan veta huruvida vad som är fakta och inte. Med det sagt lär vi få höra mer om FTX och de anställda framöver, mycket mer.