Artificiell intelligens (AI) har transformerat från en vision till en realitet, vilket öppnar upp för många attraktiva AI-investeringar. Efter bara två månader hade plattformen ChatGPT fått över 100 miljoner användare, vilket visar på den snabba tillväxten inom AI. Denna megatrend har stor potential för AI-investeringar, då den fortsätter att expandera sitt avtryck och driva exponentiell tillväxt inom flera sektorer. Men alla investeringar innebär också risker. Vi utforskar strategier för att investera i AI och hur du undviker vanliga fallgropar.
Vad är Artificiell Intelligens?
Artificiell intelligens innefattar smarta maskiner som utför uppgifter krävande mänsklig intelligens, inklusive inlärningsförmåga, problemlösning och beslutsfattande. AI delas in i två huvudkategorier:
- Smal AI (Weak AI): Inriktad på specifika uppgifter, som Deep Blue i schack. Dagens AI faller i denna kategori.
- Generell AI (AGI) : Överstiger mänsklig intelligens och är ännu inte realiserad, men har potential att revolutionera världen.
Aktuellt läge inom AI
AI har genomgått stora förändringar med lanseringen av ChatGPT och AI-genererade bilder via DALL-E-4 och MidJourney. AI:s påverkan är omfattande, Några exempel hittar du nedanför.
- Teknik och Dataanalys: AI spelar en viktig roll för att hantera och driva stora datamängder, förbättra användaraupplevelsen och skapa personliga rekommendationer. Google och Meta (Facebook, Instagram etc.) är tydliga exempel som förlitar sig på AI för sådana syften.
- Finans och Bankväsende: Ändamål som riskhantering, bekämpning av bedrägeri, analys av marknadstrender är några exempel på hur finansindustrin använder artificiell intelligens som hjälpmedel.
- Sjukvård: AI är ett praktiskt hjälpmedel i många delar i modern sjukvård. Det tillämpas exempelvis i diagnostik, forskning och läkemedelsutveckling.
Marknadsutsikter
Artificiell Intelligens kommer ha en betydande tillväxt de kommande åren. Enligt Next Move Strategy Consulting kommer AI-marknaden, som nästan uppgick till 100 miljarder amerikanska dollar, att växa tjugo gånger fram till 2030, upp till nästan två biljoner amerikanska dollar. Denna marknad täcker ett stort antal industrier, vilket innebär att AI-investeringar kan diversifieras över flera sektorer.
AI:s breda tillämpningar innebär att dess påverkan sträcker sig över många branscher. Företag inom allt från logistik och marknadsföring till produktutveckling och forskning kommer i allt högre grad förlita sig på AI för att driva innovation och effektivitet. Denna omfattande tillväxt och integration av AI över olika sektorer antyder en betydande möjlighet för investerare som är villiga att utforska och engagera sig i AI-orienterade företag.
Alla sektorer och industrier lär i någon grad se fortsatta genomslag av detta revolutionerande verktyg, vissa mer och andra mindre. Redan idag har AI gjort stora framsteg inom konst och musik, och diverse litterära verk, något som blev väldigt uppmärksammat i samband med strejkerna i Hollywood. Även självkörande fordon kommer bli mer aktuellt det kommande decenniet, då i stort sett alla stora biltillverkare gjort olika investeringar i sådan teknologi. Mediasektorn förväntas också bli mer automatiserade med hjälp av AI. Om du undrar vilka jobb som OpenAI själva tror kommer ersättas av AI, klicka här.
Denna förväntade tillväxt inom AI-marknaden erbjuder en spännande möjlighet. Som investerare är det dock viktigt att göra välgrundade beslut baserade på grundlig forskning och förståelse för de specifika risker som är förknippade med AI-teknologin och dess tillämpningar i olika industrier.
Risker med AI-investeringar
Utsikterna för artificiell intelligens ser lovande ut, men det innebär inte att AI-investeringar är riskfria. Det kommer framförallt vara en extremt hög konkurrens. Dessutom går den teknologiska utvecklingen extremt fort, vilket det redan går att märka av. Detta kräver att du som investerare kontinuerligt följer marknaden och eventuellt måste vara beredd att tänka om. Inte minst gäller det mindre bolag där det är större risk för aktörer att halka efter. En annan ovisshet är alla frågor kring reglering samt etiska frågor. Sist men inte minst bör man akta sig för en “marknadshype”. En sådan har vi redan sett i framförallt Nvidia, som stigit över 200 % i år.
AI-Investeringar och Ledande AI-bolag
När det gäller AI-investeringar, är det viktigt att känna till de ledande bolagen inom AI. Det är mestadels välkända namn som exempelvis Microsoft, Alphabet (Google) och Nvidia som spelar en central roll i AI-utvecklingen. OpenAI är givetvis också en viktig aktör. I denna del går vi igenom de bolag som i nuläget ser ut att integrera AI som en central del i deras verksamhet. Kika gärna på andra halvledarbolag som också lär främjas av artificiell intelligens.
Microsoft (MSFT)
Denna “techjätte” var tidiga med att investera i OpenAI, som 2019 gick från att vara en ideell organisation till ett företag. På så vis kunde OpenAI ta emot investeringar från företag, och Microsoft var snabba med att ta tillfället i akt och investerade 1 miljard dollar. I början av detta året ökade Microsoft sitt samarbete med OpenAI som innebar en investering på ytterligare 10 miljarder dollar.
Sedan dess har Microsoft integrerat ChatGPT i sin sökmotor Bing, och annonserade även sin egna AI assistent, Microsoft Copilot. Alla Microsoft 365 appar ger dig tillgång till deras Copilot, exempelvis Word, OneDrive, Excel och PowerPoint. Samarbetet med OpenAI är ett smart drag av Microsoft, som kommer ge dem möjligheten att utmana övriga “Big Tech” bolag i denna “AI-kapplöpning”.
Under 2024 fortsätter Microsoft att kraftigt investera inom AI och lansera nya AI-verktyg. I slutet av maj presenterade företaget nya laptops med den integrerade AI-tjänsten CoPilot+. Detta innebär att en stor språkmodell (LLM) körs i bakgrunden, vilket ger användaren ständig tillgång till en egen AI lokalt på datorn.
Företaget har också gjort ett flertal miljardsatsningar inom området. Det är bland annat klart att de investerar 3.2 miljarder dollar i sin molnverksamhet i Sverige. De gör även miljardsatsningar i länder som Malaysia och Indonesien.
Microsoft har dessutom gjort betydande investeringar i olika AI-företag. Tidigare i år investerade de exempelvis 1,5 miljarder dollar i ett partnerskap med G42, ett AI-holdingbolag med fokus på medicin och sjukvård. Det franska företaget Mistral AI, som utvecklar stora språkmodeller likt OpenAI, har också mottagit investeringar från Microsoft.
För helåret 2024 estimerar analytikerna att Microsoft redovisar en inkomst som sträcker sig över 244 miljarder dollar. Hittills i år har de slagit analytikernas estimat för alla kvartalen.
Alphabet (GOOG)
Google, under Alphabets paraply, använder AI i nästan alla sina produkter och tjänster, från sökmotoralgoritmer till Google Assistant och Waymo’s självkörande bilar. Deras egenutvecklade LLM, Bard, representerar en annan milstolpe i deras AI-strävanden, och integreras nu i tjänster som YouTube, Google Drive och Gmail.
Nvidia (NVDA)
Tidigare nämnde jag att det lätt kan skapa en viss hype kring en särskild aktie och tog Nvidia som exempel. Deras uppgång är dock inte obefogad, även om den tycks vara ganska extrem. Nvidia befinner sig utan tvekan i en position som gynnar företaget, i och med tillväxten i AI. Generativ AI som ChatGPT är tränad på enorma dataset av text och kod. För att detta ska fungera behöver man GPU.er som kan processa stora mängder data, och Nvidia erbjuder de bästa lösningarna för detta ändamål.
Nvidia fortsätter att vara en riktig börsraket och redovisa en oförglömlig tillväxt. Under 2024 har priset på aktien stigit över 150 %. 5 juni 2024 passerade blev de det näst största bolaget mätt i börsvärde och är nu alltså större än Apple. Trots sitt enorma börsvärde förväntas Nvidia se en enorm tillväxt de kommande åren. För räkenskapsåret 2024 ökade intäkterna med hela 126%.
Frågan är hur länge denna extrema tillväxt kan fortsätta. Efterfrågan av att träna LLM:s fortsätter att öka och så länge detta är fallet kommer NVIDIA ha en ljus framtid de kommande åren. Samtidigt lär dem stöta på konkurrens från övriga “Big tech” bolag. Vi vet redan att
IBM (IBM)
IBM har länge varit en pionjär inom AI, särskilt känt för sin Watson-plattform. Watson har tillämpats i olika branscher, inklusive hälsovård, finans och kundservice, och erbjuder AI-lösningar som sträcker sig från dataanalys till automatiskt lärande.
Baidu (BIDU)
Som Kinas motsvarighet till Google, har Baidu investerat kraftigt i AI, särskilt inom områden som djupinlärning, naturligt språkbehandling och autonoma fordon. Deras investeringar i AI har gjort dem till en ledande aktör på den asiatiska marknaden.
Tesla (TSLA)
I motsats till NVIDIA genomgår Tesla en tuffare period sedan en tid tillbaka. De höga räntorna har lett till färre sålda bilar och lägre tillväxt. Under flera år tillbaka har Tesla satsat hårt på självkörande bilar, och stora förbättringar har skett sedan de bytte sin approach till att endast förlita sig på maskinlärning.
Det är också klart att den amerikanska elbilstillverkaren ska presentera sin s.k. Robotaxi 8 augusti. Dessutom sade Elon Musk I samband med att Tesla rapporterade sina siffror för Q1 2024 att han inte rekommenderar någon att investera i Tesla om man inte tror på att de kommer lyckas med sin satsning på FSD (Full Self Drive).
Tesla har i nuläget cirka 35 000 av NVIDIAS H100 GPU:er som används till att samla in data och träna sin AI i syfte till att uppnå helt självkörande fordon. VD Elon Musk förväntar sig att företaget kommer spendera cirka 4 miljarder dollar för det nuvarande året på GPU:er.
Förutom att köpa stora mängder GPU:er från NVIDIA har även Tesla utvecklat sitt egna chip, Dojo. Det är en kraftfull AI-processor som hanterar stora datamängder och komplexa beräkningar för att träna neurala nätverk. Dojo-chips kan kopplas samman för att skapa superdatorer som accelererar träningen av självkörande teknologier. Till skillnad från H100 är dojo chippet specifikt utvecklat för just detta ändamål. Även deras robot “Optimus” är tränade på samma system som används för självkörning.
Investeringstips och Framtidens Trender
När du överväger investeringar i AI-aktier, tänk på följande:
- Diversifiering: Sprid riskerna genom att investera i olika AI-relaterade företag och sektorer.
- Forskning: Gör grundlig research om företagens AI-strategier, marknadsposition och framtidsutsikter.
- Långsiktighet: Betrakta AI som en långsiktig investering, med förväntan på kontinuerlig utveckling och innovation.
- Regleringspåverkan: Var uppmärksam på potentiella regleringar inom AI-sektorn som kan påverka marknaden.
Investering i AI är en spännande möjlighet med stor potential, men kräver strategisk planering och försiktighet. Med AI:s kontinuerliga utveckling och dess växande inflytande över olika industrier, erbjuder det en unik chans för investerare som är beredda att navigera i dess komplexa landskap.