Att hänga med i de senaste nyheterna avseende börsen, marknaden och ekonomin kan vara utmanande i dagens stressiga klimat. Ett sätt att få in lite info i vardagspusslet kan vara att lyssna på ekonomipoddar.
Svenska ekonomipoddar
Fill or Kill
Först ut på listan av ekonomipoddar hittar vi Fill or Kill, en aktiepodd av två anonyma killar som på twitter är verksamma under namnen phukettrader och 2ndtrader. I podden snackas det ganska mycket daytrading, rådande marknadsläget samt intressanta intervjuer med allt ifrån fondförvaltare till privatinvesterare. Podden passar kanske framförallt dem som är överoptimistiska till börsen och som endast investerat under dem senaste årens brutala börsuppgång för att få höra om hur man klarar sig i det många skulle kalla ett vanligt börsklimat.
Här kan du lyssna på Fill or Kill.
Market Makers
I Market Makers hör vi twitterprofilerna Fabian Franzén och Niklas Aldén lägga stort fokus på diskussioner om investeringar i tillväxt- och teknikaktier. Nya avsnitt släpps varje torsdag och innehåller en hel del spännande case och dessutom trendspaningar och sektoranalyser. Market Makers bjuder även på intressanta gäster och intressant information gällande investeringar. Utan tvekan en av våra mest omtyckta ekonomipoddar!
Om du tycker Market Makers verkar bra hittar du dem här.
FollowTheMoney
Follow the money är en podd som utges av nyhetsbyrån Direkts utrikesredaktör Joakim Rönning samt Direkt Studios programledare Martin Nilsson. En utmärkt podd för alla som är intresserade av börs, finans och geopolitik. Det har blivit mycket geopolitik på sistone. Med tanke på kriget i Ukraina och dessutom den ökade spänningen mellan Taiwan och USA är detta fullt förståeligt. Samtidigt är det oerhört intressant att höra kopplingar mellan börsen i större perspektiv, inte minst vad gäller den politiska sfären. De diskuterar huvudsakligen aktuella händelser, så en rekommendation är att lyssna på avsnitten så tidigt som möjligt.
Du hittar FollowTheMoney här.
Utländska ekonomipoddar
The All-In Podcast
Herrarna bakom denna podcast är inte mindre än SPAC:arnas kung Chamath, tillsammans med entreprenörerna Sacks, Friedberg och Calacanis.
Förutom att syssla med SPAC:ar innehade Chamath en chefsposition i Facebooks tidiga år, och driver nu sitt egna riskkapitalistbolag. David Sacks är en fd. operativ chef i Pay Pal och har därutöver agerat ängelinvesterare i flera framgångsrika bolag. Några av dessa är inte mindre än SpaceX, Airbnb och Facebook. Entreprenören och investeraren Jason Calacanis grundade bl.a. Weblogs som sedan blev uppköpt för 25 miljoner dollar. Siste man på tur är David Friedberg som har en framgångsrik bakgrund i google. Friedberg började sin karriär på Google redan 2004 och innehade även titeln “Business Product Manager”.
I podden diskuterar dessa entreprenörer och riskkapitalister allt vad gäller finans, tech, politik och diverse aktuella världsnyheter. Det bästa med podden är deras framgångsrika bakgrunder och erfarenheter, men också deras olika karaktärer samt åsikter som skapar en fin balans. Det leder dessutom till intressanta och roliga diskussioner. Podden anordnar också en konferens, “The All-In Summit”. De bjuder på ett stort urval av intervjuer med bl.a. framgångsrika entreprenörer som Elon Musk och Oculus-grundaren Palmer Lucky, som deltog detta året. Kort och gott en riktigt bra finanspodd.
Du hittar The All-In Podcast här
Motley Fool
Företaget Motley Fool, som sysslar med finansiell rådgivning för privatpersoner, driver också ett flertal intressanta finanspoddar, bl.a. Motley Fool Money och Rule Breakers. I den sistnämnda får lyssnarna ta del av den framgångsrika “stock-pickern” samt Motley Fools medgrundare David Gardner. Det diskuteras mestadels specifika case. Gardner har i de flesta fall med sig gäster till podden som är relaterat till deras specifika omständigheter. Resultatet blir en medryckande fond, som både bjuder på fantastisk underhållning och välbehövlig information om diverse företag som du var medveten om.
Deras andra podd Motley Fool Money, drivs av investeraren Chris Hill. På sin sida har Hill ett gäng analytiker från Motley Fool och tillsammans diskuterar de både enskilda bolag, finansiella nyheter och makroekonomi. Det är Ett smart och enkelt sätt att komma igång och hålla sig uppdaterad i finansvärlden. Precis som den förstnämnda podden, bidrar Motley Fool Money till att sprida samt dela med sig sin kunskap inom just finans och investeringar till oss privatpersoner. De släpper också avsnitt dagligen så det är verkligen färsk information som lyssnarna får ta del av.
Du hittar Motley Fool Money här och Rule Breakers här!
Chit Chat Money
En perfekt finanspodd för alla som letar efter aktier! I Chit Chat Money får lyssnarna följa Ryan Henderson och Brett Schafer som analyserar enskilda aktier och rapporterar om veckans händelser i finansvärlden. Det förekommer också ett flertal medryckande och skickliga gäster som “pitchar” om olika aktier.
Chit Chat Money har tre olika typer av avsnitt. Den första är deras “Not So Deep Dive” avsnitt som går ut på att de blickar över ett företag för första gången och gör en grundläggande analys om företaget. Denna typ av avsnitt fungerar utmärkt som en form av introduktion till nya bolag , både vad gäller tillväxtaktier, men likaså värdeaktier. Den stora variationen av bolag som diskuteras är definitivt en av poddens främsta styrkor.
Deras andra typ av avsnitt kommer i form av diverse intervjuer med övriga analytiker och kompetenta personer. De liknar deras “Not So Deep Dive” i flera avseenden. Den stora skillnaden är att det är gästen som analyserar aktier, och inte de själva. Eftersom gästen nästan alltid är en person som besitter kunskap inom ett visst område, blir det därav en mer genomgående analys, jämförelsevis med “Not So Deep Dive”. Du finner bl.a. avsnitt om Embracer och Swedish Match.
Avslutningsvis diskuterar Henderson och Schafer i vad de kallar för “Investing Power Hour” aktuella händelser i finansvärlden. Dessa avsnitt live-streamas, vilket innebär att de inte använder sig av något manus, och liknar snarare en vanlig diskussion.
Du hittar Chit Chat Money här
Vi kommer fortsätta uppdatera inlägget med fler tips på poddar inom finans. Upplever du att poddar inte är din grej finns det också mycket intressanta ljudböcker att lyssna på för er som vill bli en bättre investerare. Ett annat tips är hämta inspiration på twitter från duktiga investerare
Tycker ni missar Kvalitetsaktiepodden!
Vi ska ta och kika på den:)