SEB släppte 2019 en rapport vilken visade att 80% sparar till sina barn. Att starta ett barnsparande gör föräldrar vanligtvis för att ge sina barn en bra start in i livet som vuxen. Genom att spara pengar regelbundet kan föräldrarna bidra till en trygg framtid men det är naturligtvis normalt att ha många frågor kring sparandet, som till exempel hur mycket man bör spara, var pengarna bör placeras och hur man kommer igång med barnsparandet. Här är några överväganden och tips som kan hjälpa till att besvara dessa frågor.
Hur mycket ska man månadsspara till barn?
Hur stort barnsparandet bör vara varierar självklart utifrån familjens ekonomiska situation. I den SEB-rapport vi nämnde ovan konstaterades att det genomsnittliga månadssparandet till barn låg på 574 kr i månaden. Vi vill dock betona att det viktiga är att komma igång och ha tiden med sig snarare än att ha stress över vilken summa månadssparandet initialt har.
Hur mycket den genomsnittliga föräldern på avanza sparar till barnen
Det genomsnittliga barnsparandet på avanza ligger på 900 kr i månaden.
Hur barnsparandet kan växa
Nedan tabell visar sparbelopp förutsatt ca 7 % genomsnittlig årlig avkastning.
Månadsspara | 5 år | 10 år | 18 år |
---|---|---|---|
200 kr | 14 300 | 34 600 | 86 100 |
500 kr | 35 800 | 86 500 | 215 000 |
1 000 kr | 71 600 | 173 000 | 431 000 |
Hur stort månadssparande för att nå en summa om 1 miljon till 18-årsdagen?
Med ett barnsparande på 2 400 kr i månaden och en årlig genomsnittlig avkastning på 7% kan man nå ett kapital på hela 1 miljon lagom till barnets 18-årsdag.
Gyllene regler för ett framgångsrikt barnsparande
- Starta tidigt: Börja spara så tidigt som möjligt för att dra nytta av ränta på ränta-effekten. Ju längre tid pengarna har att växa, desto större blir avkastningen.
- Sätt upp tydliga mål: Definiera klara och realistiska mål för barnsparandet. Kanske är det till körkort eller varför inte kontantinsats till framtida lägenhet.
- Minska avgifterna: Jämför mellan olika nätmäklare för att se var du kan hitta det billigaste sparandet.
- Spara regelbundet: Automatiserade överföringar eller månatliga insättningar kan vara super för att inte glömma bort sparandet.
Spara i barnets namn eller mitt eget?
Huruvida man väljer att ha barnsparandet i barnets namn eller sitt eget avgör framförallt när och hur barnet får tillgång till sparandet. Om du väljer att spara i barnets namn så får barnet tillgång till pengarna från de att hen fyllt 18 år. Många föräldrar väljer mot bakgrund av detta att spara i eget namn för att själva kunna avgöra när pengarna ska överlåtas till barnet. Värt att tänka på om du väljer att ha sparandet i eget namn är att se till att barnet eller barnen står som förmånstagare, i annat fall tillfaller nämligen sparandet dödsboet.
Hur ska barnsparandet investeras?
För att ännu en gång referera till den SEB-rapport som tagits upp är det tydligt att fonder och sparkonton är de vanligaste placeringsalternativen för barnsparande. Särskilt intressant är att andelen föräldrar som väljer sparkonto som sparalternativ är särskilt hög bland unga föräldrar. Var kapitalet placeras kan ses som en indikation på föräldrarnas riskaptit och tro på marknaden. Men när det kommer till barnsparande så hade långt många mer gynnats av att omallokera kapitalet från sparkonto till olika indexfonder förutsatt en sparhorisont på minst 15 år.
Kontoklasser för barnsparande
Sparkonto
När det kommer till ett långsiktigt barnsparande så är sparkonto inte att rekommendera. Sparkontot passar primärt som en form av buffert för oförutsedda utgifter i närtid. Men med en lång sparhorisont har fond- och aktiemarknaden visar sig långt mycket bättre.
Investeringssparkonto (ISK)
Med ett investeringssparkonto kan du ha ett schablonbeskattat sparande i aktier, fonder och andra värdepapper. På så vis slipper du deklarera och beskatta enskilda affärer, istället dras en schablonintäkt varje år. Den schablonintäkt du beskattas för är en procentuell andel av det totala värdet på ditt ISK. Skatten på schablonintäkten är densamma oavsett om du har gjort vinst eller förlust på dina investeringar under året.
Kapitalförsäkring
En kapitalförsäkring är en kontoklass som liknar investeringssparkonto på många sätt. Genom en kapitalförsäkring kan du investera i samma tillgångsklasser som du kan göra genom ett ISK, vilket inkluderar aktier, fonder och andra värdepapper. Dessutom tillämpas även schablonbeskattning på kapitalförsäkringen. En skillnad är att du genom en kapitalförsäkring kan styra över hur och när pengarna ska betalas ut till barnet.
Att spara till eller spara med barnen
Denna del kan beskrivas vara mest intressant och handlar om att allteftersom barnen växer upp försäkra sig om att de blir delaktiga i sparandet. Att ge sitt barn ett kapital i början av livet kan vara en oerhört tacksam och generös gest. Vad som däremot kan vara ännu viktigare är att involvera barnet i sparandet och under uppväxten ge dem möjlighet att bidra till sitt eget sparande. Förhoppningsvis leder detta till en sund syn på pengar och ekonomi i sin helhet.
Experter i ämnet har tidigare uppgett att barn kan fatta enklare ekonomiska resonemang från 5 års ålder. Från denna ålder kan det således finnas en idé att introducera barnet till sparandet i olika utsträckning för att därefter involvera dem allt mer och mer i takt med att de växer upp börjar få veckopeng och liknande.
Slutsats
Hur barnsparandet bör se ut är inte svartvitt och varierar mellan familj och familj, glöm hur som helst inte att se till att du har ett eget sparande och inte allokerar allt till barnen.