Investeringskunskap.se
  • Investera pengar
    • Nybörjarguider
      • Kom igång med Aktier
      • Bygg en utdelningsportfölj
    • Aktier
    • Fonder
    • Kryptovaluta
  • Privatekonomi
    • Spara Pengar
      • Bästa sparräntan
      • Spara pengar 2024
    • Tips
      • Fantastiska ekonomipoddar för att bli en bättre investerare
    • Ränta-på-ränta kalkylator
  • Senaste Inläggen
Inget resultat
Visa allt resultat
Investeringskunskap
  • Investera pengar
    • Nybörjarguider
      • Kom igång med Aktier
      • Bygg en utdelningsportfölj
    • Aktier
    • Fonder
    • Kryptovaluta
  • Privatekonomi
    • Spara Pengar
      • Bästa sparräntan
      • Spara pengar 2024
    • Tips
      • Fantastiska ekonomipoddar för att bli en bättre investerare
    • Ränta-på-ränta kalkylator
  • Senaste Inläggen
Inget resultat
Visa allt resultat
Investeringskunskap
Inget resultat
Visa allt resultat
Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Komplett Guide: Olika Sätt att Investera och köpa bitcoin

Victor Tell Av Victor Tell
januari 27, 2024
in Alternativa Investeringar, Krypto
0
köpa bitcoin
Dela på FacebookDela på Twitter

I takt med att världen alltmer digitaliseras, har kryptovalutor som Bitcoin tagit en framträdande plats i finansvärlden. Från att ha varit ett suspekt digitalt experiment, har Bitcoin utvecklats till att bli en av de mest beryktade och potentiellt lönsamma investeringsformerna, särskilt för de som är intresserade av att köpa bitcoin. Men för många kan världen av Bitcoin fortfarande tyckas vara ett invecklat och oförutsägbart område.

Detta inlägg är till för dig som funderar på att dyka in i Bitcoins fascinerande värld, oavsett om du är en komplett nybörjare eller redan har någon erfarenhet av kryptovalutor. Här kommer vi att bryta ner de grundläggande koncepten, utforska de olika sätten att köpa och investera i bitcoin, och ge dig de verktyg du behöver för att göra välgrundade beslut. Från att förstå grunderna i Bitcoin till att navigera i olika handelsplattformar, kommer vi att täcka det viktigaste du behöver veta för att börja din investeringsresa.

Innehåll dölj
1 Vad är Bitcoin?
2 Olika sätt att investera och köpa bitcoin
2.1 1. Välj en trovärdig kryptobörs och skapa ett konto
2.2 2. Överför pengar till ditt konto
2.3 3. Köpa bitcoin
2.4 4. Hur kan jag förvara mina bitcoins säkert?
2.5 Alternativa sätt att investera i Bitcoin
3 Investeringstips för Nybörjare och Experter
4 Hur skiljer sig Bitcoin från andra kryptovalutor?
4.1 1. Grundläggande syfte och Användning
4.2 2. Teknologi och Blockchain
4.3 3. Transaktionstid och Kapacitet
4.4 4. Konsensusmekanism
5 Framtidsutsikter för Bitcoin
5.1 Marknadstrender
5.2 Vad säger analytikerna?

Vad är Bitcoin?

bitcoin

Tankar om digitala valutor har funnits redan sedan 1980-talet. Den första kända digitala valutan var ”Ecash”, som datavetaren och kryptografen David Chaum skapade. Även fast Chaum lyckades skriva avtal med ett par stora banker, fick det aldrig något stort genombrott. Hans bolag slutade olyckligtvis och gick till sist i konkurs. Man kan väl säga att Chaum var långt före sin tid.

När vi förflyttar oss till 2000-talet, decenniet som skulle vara början på den digitala värld vi nu lever i. Året är 2008 och världen befinner sig i trauma efter den stora finanskrisen. Under allt kaos registreras en domän, Bitcoin.com. Månaden därefter mejlas ett white paper till ett fåtal adresser, med titeln ”Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Avsändaren var Satoshi Nakamoto, en pseudonym. Vem eller vilka som uppfann Bitcoin-nätverket är fortfarande okänt.

Satoshi Nakamoto, personen/personerna som skapade Bitcoin


I detta white paper presenterar vi Bitcoin som ett helt nytt elektroniskt betalningssystem, som dessutom är helt decentraliserat; ingen central institution eller myndighet kontrollerar det. Detta betalningssystem består istället av ett nätverk datorer, s.k. ”nodes”, som tillsammans verifierar och registrerar alla transaktioner i ett offentligt ”ledger”, mer känd som blockchain.

Bitcoinnätverk

Tidigare försök med digitala valutor hade kämpat med problem som dubbelutgifter och centraliserad kontroll. Bitcoins kryptografi och decentralisering resulterade i en helt ny form av digital valuta som snart fångade uppmärksamheten hos teknikentusiaster runtom i världen. Bitcoins tillkomst blev en ny form av pengar, men det handlar också om en ny vision för hur finansiell frihet och integritet kan existera i en digital värld.

Olika sätt att investera och köpa bitcoin

Det första steget mot att investera i bitcoin är att köpa denna digitala valuta. Idag är processen att köpa bitcoin betydligt enklare och mycket mer tillgängligt. I denna del av guiden går vi igenom steg för steg om hur du kan köpa bitcoin.

trijo logga

✅ På Trijo kan du köpa Bitcoin genom direktbetalning via Trustly

✅ Köp kryptovalutan med svenska kronor

✅ Superenkelt och snabbt att kunna köpa Bitcoin på under 5 minuter

Läs mer

Avanza

✅ Investera enkelt i Bitcoin via Avanza med XBT eller Bitcoin ZERO

✅ Registrera dig på Avanza på under 5 minuter för att snabbt köpa Bitcoins

✅ Sätt enkelt in pengar genom Swish eller Trustly

Läs mer

1. Välj en trovärdig kryptobörs och skapa ett konto

Steg nummer ett för att köpa bitcoin är att välja en trovärdig handelsplattform eller kryptobörs. Urvalet är stort, varav Coinbase och Binance är två av de största och mest trovärdiga plattformarna. Sedan finns även Trijo som är en svensk kryptobörs. Jag rekommenderar också att jämföra de olika alternativen, exempelvis dess funktioner, avgifter samt säkerhetsåtgärder.

När du funnit den plattform som passar dina ändamål är det dags att skapa ett konto och även verifiera din identitet. Processen kan innefatta att tillhandahålla personlig information och dokument för att bekräfta din identitet.

2. Överför pengar till ditt konto

När ditt konto är verifierat är det dags att överföra pengar. De flesta plattformar tillåter insättningar via både banköverföringar och kreditkort. Kom ihåg att kontrollera eventuella avgifter som kan tillkomma vid insättningar.

3. Köpa bitcoin

När du väl har överfört pengar till ditt konto är det dags att köpa bitcoin. Det vanligaste sättet att köpa bitcoin är att placera order till rådande marknadspris. Lägg en begränsad order om du vill specificera ett pris du är villig att betala. Tänk dock på att du är medveten om riskerna innan du köper bitcoin, då kryptovalutor kan vara extremt volatila.

4. Hur kan jag förvara mina bitcoins säkert?

Sist men inte minst bör du fundera över hur du förvarar dina bitcoin. Du kan givetvis förvara dina bitcoins på en kryptobörs, vilket många gör, är det inte särskilt säkert eftersom du inte har någon kontroll över dem. Det är betydligt säkrare att överföra dem till en privat plånbok, exempelvis Metamask. Om du verkligen prioriterar säkerhet är en hårdvaruplånbok som Ledger eller Trezor att föredra.

Alternativa sätt att investera i Bitcoin

För alla är det inte viktigt att faktiskt äga själva valutan, men ändå vill investera i Bitcoin. Idag finns det flera olika sätt att göra just detta. Några alternativ är:

  1. Certifikat: Både Avanza och Nordnet erbjuder certifikat som följer priset på Bitcoin. Tänk dock på att det förekommer avgifter och att det nästan alltid finns en spread.
  2. ETF: Amerikanska finansinspektionen (SEC) har nyligen godkänt de första Bitcoin Spot ETF:erna. Detta kommer ge många fler chansen att investera i Bitcoin, och det är dessutom ett väldigt lättvindigt sätt att diversifiera sin portfölj. Läs mer om vad ETF:er är.
  3. Aktier: Ett annat alternativ är att köpa aktier i företag som antingen äger en stor andel bitcoins eller företag som är aktiva inom mining. Exempel på sådana företag är Microstrategy, Marathon Digital Holdings , Bitfarms och många fler.

Investeringstips för Nybörjare och Experter

För er som vill utforska världen av Bitcoin och andra investeringar i kryptovalutor är det viktigt att vara påläst och ha en stabil strategi. Oavsett om du är nybörjare eller inte är det grundläggande att förstå vikten av riskhantering och veta om skillnaden mellan kortsiktigt och långsiktigt investerande. Några punkter som bör beaktas:

  • Riskhantering: Kanske den viktigaste aspekten vad gäller investeringar är riskhantering. Detta innebär att du har en tydlig uppfattning om hur stor risk du är villig att ta, och aldrig investerar mer än vad du har råd att förlora. Detta är essentiellt vid alla investeringar, men är ännu mer av vikt vid kryptovalutor p.g.a. dess extrema volatilitet.
  • Diversifiering: Detta är något vi ofta återkommer till, och det beror på att du kan bli riktigt bränd om diversifiering saknas i dina investeringar. Kombinera gärna bitcoin med andra kryptovalutor, såsom Solana eller Ethereum, men också traditionella investeringar som aktier och fonder.
  • Långsiktigt investerande: Dessa investeringar behåller du dina tillgångar under en längre period. Prissvängningarna kan vara stora på kort sikt, men om du tror på teknologin och att kryptovalutor är här för att stanna, tänk långsiktigt. De största kryptovalutorna som Bitcoin och Ethereum är mer lämpliga för ett sådant avseende.
  • Kortsiktigt investerande: Precis som börsen genomgår kryptovalutor perioder av uppgångar och nedgångar. Dessa perioder tenderar att vara väldigt kraftiga, vilket ger investerare att både kunna göra stora vinster men också förluster. Om du inte vill få besök av skatteverket rekommenderar jag att läsa på om hur kryptovalutor beskattas.

Hur skiljer sig Bitcoin från andra kryptovalutor?

Bitcoin skiljer sig på många sätt från övriga kryptovalutor, exempelvis Ethereum som är den näst största kryptovalutan. Dessa olikheter gäller likväl syfte som funktion. Några av de viktigaste skillnaderna är följande:

1. Grundläggande syfte och Användning

  • Bitcoin: Utformades främst som ett digitalt alternativ till traditionella FIAT-valutor. Dess huvudsyfte är att möjliggöra peer-to-peer-transaktioner utan kontroll från en central aktör. Många betraktar Bitcoin som ”digitalt guld”, och använder det både som värdeförvaring och betalningsmedel.
  • Ethereum: Lanserades år 2015 av Vitalik Buterin och ett team av utvecklare. Blockkedjans valuta heter Ether (ETH), och dess främsta syfte är att agera som plattform för decentraliserade appar (dApps) och smarta kontrakt.

2. Teknologi och Blockchain

  • Bitcoin blockchain: Fokuserar på att tillhandahålla ett decentraliserat offentligt register (ledger). Alla transaktioner som någonsin gjorts lagras i detta register.
  • Ethereum blockchain: Betydligt mer mångsidig som kan hantera komplexa operationer i form av dApps och smarta kontrakt. Med sitt egna programmeringsspråk Solidity ger det utvecklare möjligheten att skapa avancerade program.

3. Transaktionstid och Kapacitet

  • Bitcoin: Överlag längre transaktionstider och lägre kapacitet. Det beror främst på blockkedjans begränsade blockstorlek och blocktid
  • Ethereum: Oftast snabbare transaktioner, men kan vid hög belastning leda till högre avgifter.

4. Konsensusmekanism

  • Bitcoin: Använder proof-of-work (PoW) som säkerställer nätverkets integritet och skapar nya mynt. Kräver stor datorkraft och är väldigt energikrävande. Samtidigt är det också dess styrka, eftersom det gör blockkedjan extremt säker.
  • Ethereum: Övergick till Proof-of-stake med sin Ethereum 2.0-uppdatering. Den är betydligt mindre energikrävande och mer skalbar.
Ethereum VS Bitcoin

Framtidsutsikter för Bitcoin

Att försöka förstå framtiden för bitcoin är essentiellt för alla som överväger att köpa bitcoin. Dess popularitet och integrering i det finansiella systemet fortsätter att växa.

Marknadstrender

Bitcoin har vid flera tillfällen stigit kraftigt, kraschat och sedan återhämtat sig. Under de senaste åren har även Bitcoin blivit mycket uppmärksammat i media, och är idag ett ord som många hört talas om. Under den senaste bull-marknaden (2020) sig vi dessutom ett flertal bolag som valde att investera en del av sin omsättning i bitcoin. Detta gäller bl.a. MicroStrategy, Tesla, och Marathon Holdings., vilket också råkar vara de tre företag som äger flest bitcoins. Detsamma gäller institutioner, där allt fler börjar inkludera bitcoin i sina tillgångsportföljer. Nu när amerikanska finansinspektionen (SEC) godkänt 11 Bitcoin-ETF-er kommer dess popularitet fortsätta att öka.

Vad säger analytikerna?

Det råder blandade åsikter kring Bitcoins framtid och långsiktiga värde, och brukar vara ett vanligt ämne som debatteras. Kritiker till Bitcoin menar att det inte har något inneboende värde, vilket skiljer sig från guld och traditionella valutor. De brukar även betona att bitcoin är alldeles för volatilt för att kunna fungera som ”store of value”.

Kryptoentusiaster anser istället att dess decentralisering och begränsade tillgång (21 000 000 bitcoins) är anledningen varför det kan fungera som ”store of value”. Bitcoin har dessutom blivit alltmer accepterat på bara några år.


Bitcoin står inte bara för en ny form av valuta utan också för en ny syn på finansiell frihet och integritet i den digitala eran. Med sin volatilitet och potential för hög avkastning lockar Bitcoin en mångfald av investerare, från de som söker långsiktiga värdeförvaringsmedel till de som utnyttjar dess kortsiktiga prissvängningar.

Tags: KryptoSparande
Tidigare inlägg

Avanza Auto – Bra eller dåligt? (Omdöme)

Nästa inlägg

Bästa sparräntan just nu – Jämför sparkonton och sparräntor

Victor Tell

Victor Tell

Passionerad investerare

Nästa inlägg
bästa sparräntan

Bästa sparräntan just nu - Jämför sparkonton och sparräntor

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar detta

Ekonomiska vallgravar: En nyckel till framgångsrika investeringar

Ekonomiska vallgravar: En nyckel till framgångsrika investeringar

oktober 19, 2024
Bästa aktieböckerna att läsa

Bästa aktieböckerna att läsa

februari 3, 2024
bästa sparräntan

Bästa sparräntan just nu – Jämför sparkonton och sparräntor

februari 1, 2024
köpa bitcoin

Komplett Guide: Olika Sätt att Investera och köpa bitcoin

januari 27, 2024
Avanza Auto

Avanza Auto – Bra eller dåligt? (Omdöme)

december 21, 2023
Börsåret 2023: Vinnare och Förlorare

Börsåret 2023: Vinnare och Förlorare

december 18, 2023

Vi delar med oss av tips och nyanserade omdömen för olika investeringsplattformar samt olika sparformer.

Kontakt: info@investeringskunskap.se

Disclaimer & Annonspolicy: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting på Investeringskunskap.se ska ses som finansiell rådgivning utan endast inspiration. Det är upp till dig att göra en riskbedömning innan du väljer att investera dina pengar. Länkar till exempelvis Avanza och andra partners är samarbetslänkar.

  • Samarbetspartners
  • Tips
  • Integritetspolicy

© 2024 Investeringskunskap

Inget resultat
Visa allt resultat
  • Investera pengar
    • Nybörjarguider
      • Kom igång med Aktier
      • Bygg en utdelningsportfölj
    • Aktier
    • Fonder
    • Kryptovaluta
  • Privatekonomi
    • Spara Pengar
      • Bästa sparräntan
      • Spara pengar 2024
    • Tips
      • Fantastiska ekonomipoddar för att bli en bättre investerare
    • Ränta-på-ränta kalkylator
  • Senaste Inläggen

© 2024 Investeringskunskap

Investeringskunskap använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies. Besök vår Integritetspolicy.