FIRE står för Financial Independence, Retire Early och har dem senaste åren vuxit sig allt starkare som målsättning bland investerare. Men vad är det, hur uppnår man det och är det egentligen åtråvärt.
Bakgrunden till FIRE
Ursprungsidén till FIRE sträcker sig tillbaka till 1992 då boken Your Money or Your Life släpptes. Men det var först efter boken Early Retirement Extreme vilken släpptes 2010 som FIRE-rörelsen började få fotfäste på riktigt. De två böckerna har utgjort ett ramverk för hur man kombinerar en simpel livsstil med passiva inkomster såsom investeringar för att kunna bli finansiellt oberoende. Den sistnämnda boken är lite mer konkret och definierar en livsstil för hur man kan tänkas uppnå FIRE och likaså hur skribenten Jacob Lund Fisker själv gjorde det vid 33 års ålder. Däremot lever han på $7.000 per år så han kanske inte är den bästa referensen när det kommer till FIRE.
Vad innebär FIRE?
FIRE innebär att man försöker försöker spara så mycket pengar som möjligt så snabbt som möjligt genom att minska sina utgifter, öka sina inkomster och investera mellanskillnaden av dem minskade utgifterna och likaså investera så stor andel av inkomsterna som möjligt. Mot bakgrund av hur den historiska avkastningen sett ut på börsen har man även kommit fram till något som kallas 4% regeln eller fyraprocentregeln vilket är oerhört hett inom FIRE-rörelsen.
4% regeln
Fyraprocent-regeln framfördes först av William Bengen och syftar till att visa hur mycket pengar du måste ha för att vara ekonomiskt fri. Modellen påvisar hur man under minst 30 år ska kunna leva på sina besparingar om man konsumerar max 4% av de besparingar man har år ett. Således behöver alltså ditt kapital vara din årskostnad X 25 för att veta när du kan betrakta dig själv som ekonomiskt fri.
Hur uppnår man FIRE?
1. Spendera mindre
Det första och mest självklara steget är att konsumera mindre. Early Retirement Extreme belyser hur detta kan göras på alla möjliga sätt. Det kan vara allt ifrån att flytta och bo närmre sitt arbete om det är förenligt med att du slipper äga en bil. Om du ändå måste ha en bil men bor förhållandevis nära ditt arbete kan du cykla till jobbet under vissa årstider. Man kan ha som vana att alltid laga egen mat och matpreppa för veckan dels för att få till billigare mer hälsosam mat men också för att kunna undvika frestelsen av att beställa mat i ögonblick av svaghet när man hunnit bli riktigt hungrig och inte orkar laga något.
Att flytta enbart för att sälja bilen visar hur långtgående åtgärder Jacob Lund Fisker tar till och därav sannolikt bokens namn. Hur som helst måste inte dem minskade utgifterna vara lika omfattande som de boken tar upp. Det kan vara bra att börja med simplare utgifter. Kanske undvika den kaffen du köper påväg till jobbet eller varför inte avbryta några onödiga streamingtjänster.
2. Tjäna mer
Tråkigt nog kan man bara dra ner på kostnaderna till en viss nivå. När den gränsen är nådd kan det istället bli intressant att se över intäktssidan. Det finns flera olika sätt att tjäna mer pengar. Det mest självklara kanske är att kolla om det finns möjlighet till fler timmar på sin arbetsplats. Har man möjlighet att jobba under obekväm arbetstid för att få bättre betalt kanske det också är ett alternativ. Kanske kan du byta jobb för att på så sätt få högre lön.
Bygga fler inkomstkällor
Om det finns möjlighet kan det dessutom vara intressant att se om man kan bygga flera inkomstkällor. Att ha flera inkomstkällor är något miljonärer sticker ut med, i en artikel av CNBC hade man kartlagt antal inkomstströmmar hos miljonärer. Av den studerade gruppen visade det sig att 65% av miljonärerna har tre inkomstkällor, 45% har fyra inkomstkällor och 29% har fem eller mer inkomstkällor. Det kanske går att generera pengar genom något intresse du har, möjligheterna är ändlösa.
3. Investera
Nu till det viktigaste, pengarna som sparats ihop genom en billigare livsstil och och högre inkomst ska nu investeras. Med lite olika indexfonder bör man kunna räkna med en genomsnittlig effektiv avkastning på 7% över tid om vi utgår ifrån historisk avkastning. Bortsett från indexfonder är en annan populär metod inom FIRE-rörelsen att satsa på utdelningsaktier som portföljstrategi.
Utdelningsaktier
Att allokera sitt kapital i utdelningsaktier och bygga en utdelningsportfölj är idag en vanlig investeringsstrategi. Det innebär helt enkelt att hitta bolag som löpande ger utdelning till sina aktieägare. Målsättningen för många som investerar enligt denna strategi är att nå en utdelningssumma som gör att man kan leva på enbart utdelningarna. Nedan bild visar hur mycket pengar du behöver för att nå ditt utdelningsmål. Ponera att du har en portfölj med aktier som har en direktavkastning på 4% (utdelning/aktiekurs = direktavkastning). Därutöver att ditt mål är att få 10.000 kr i månaden i utdelningar. Då behöver du ett portföljvärde på 3 miljoner kr givet att direktavkastningen är 4%.
Early Retirement Extreme filosofin
- Reducera bortslösad tid och bli produktiv
- Dra drastiskt ner på utgifter och investera mellanskillnaden i aktier & fonder
- Hitta något värdefullt att göra istället för att jobba (att tänka på inför FIRE)
Vill man gå i tidig pension?
Arbetsplatsen utgör en stor del av alla människors liv. Att plötsligt sluta jobba skulle många inom FIRE inte beskriva som huvudsyftet utan det är möjligheten att göra det. Möjligheten att kunna spendera sin tid på det man tycker är kul och jobba lite så som man vill med det man tycker är kul. En stor del av dem som uppnår FIRE fortsätter jobba i någon utsträckning. Rimligtvis är detta det mest hälsosamma alternativet och det som gör dig lyckligast.
Förstå vad som är värdefullt för dig
Vägen till FIRE är långt ifrån enkel förutsatt att du har en genomsnittlig lön och vill leva ett “normalt liv” på vägen dit. Det största problemet för många har att göra med sållande av konsumtionen. Att kunna och framförallt vilja sålla bort utekvällar eller totalt lägga om sina matvanor. Därav måste du utgå ifrån vad du själv värdesätter och vilka områden du kan förbättra för att nå FIRE.