Investmentbolag har blivit alltmer populära bland privatsparare, inte minst i Sverige. Men det finns också många högkvalitativa investmentbolag i övriga Europa som är värda att titta på. I denna artikel utforskar vi vad investmentbolag är, varför det kan vara fördelaktigt att investera i dem och ger exempel på några framstående europeiska investmentbolag.
Vad är ett investmentbolag?
Ett investmentbolag kan bäst ses som ett företag som i sin tur investerar i andra företag. Detta kan antingen ske genom att köpa aktier i ett företag eller att göra direktinvesteringar i dem. Vid de flesta fall har ett investmentbolag en diversifierad portfölj av olika investeringar. Ett investmentbolag kan också inrikta sig på en särskild industri och sektor. Ett bra exempel på detta är Kinnevik, som specialiserar sig på digitala verksamheter.
Investmentbolag har givetvis som mål att generera avkastning på sina investeringar, antingen genom att sälja sina innehav till högre priser än de köptes för, eller genom att ta emot utdelningar från de företag de investerat i.
Vissa investmentbolag kan också välja att använda sin finansiella styrka och kunskap till att influera företag de investerar i. Det kan exempelvis ske genom att utöva sin röst som aktieägare och påverka företagens strategier och beslut.
Varför investera i europeiska investmentbolag?
Här är några goda anledningar till varför det kan vara fördelaktigt att investera i investmentbolag:
Balansera din portfölj
Investmentbolag har ofta en diversifierad portfölj av investeringar som kan minska riskerna jämfört med att investera direkt i enskilda aktier. Detta kan skydda investerare mot förluster om en enskild investering inte presterar bra. På så vis liknar ett investmentbolag en fond.
Som jag nämnde tidigare har Sverige en hel del investmentbolag på Stockholmsbörsen som är oerhört populära bland privatsparare. Därför vore det inte konstigt att du möjligtvis ifrågasätter idén om att även investera i andra europeiska investmentbolag. Med ett sådant tänk är det lätt att glömma av att det också finns riktigt högkvalitativa i övriga Europa som definitivt vore värt att titta på.
Få exponering i onoterade bolag
En stark fördel med investmentbolag, och som dessutom ger de en ”edge” är att investmentbolag har möjlighet att även investera i onoterade bolag. Detta är i de flesta fall betydligt svårare för en privatsparare att göra.
Om en sådan investering blir lyckad kommer det innebära en riktigt fin tillväxt för investmentbolaget, vilket i slutändan även gynnar dig som aktieägare. Onoterade bolag innebär givetvis en avsevärt högre risk, Å andra sidan kan investmentbolag balansera upp den risken med sina övriga innehav.
Ytterligare en fördel med att investera i investmentbolag är att de drivs av erfarna professionella förvaltare, som med högsta sannolikhet besitter en större kunskap om finans, entreprenörskap och investeringar än vad den enskilde investeraren gör. Detta kan leda till bättre investeringsbeslut, mindre risk och högre avkastning.
Utdelning
Sist men inte minst är det välkänt att investmentbolag brukar erbjuda god utdelning till sina aktieägare, och troligen en av de främsta anledningarna varför de blivit så populära bland privatsparare. Det passar inte minst de investerare som jagar efter en passiv inkomstström. Många svenska investmentbolag som Investor och Latour har dessutom haft fenomenala kursökningar.
Europeiska investmentbolag
När det talas om investmentbolag är det Sverige som samtalet kretsar kring. Att så är fallet är förståeligt, investmentbolag är trots allt väldigt populära här i Sverige. Det vore dock bra om vi försöker rikta blickarna utåt mot övriga länder på kontinenten.
Att Sverige har en sämre tillväxt och högre inflation än de flesta länder i Europa, har med högsta sannolikhet inte gått förbi obemärkt. Därför tycker jag att det vore smart att se vad övriga länder i Europa har att erbjuda.
Investera i Europas investmentbolag
Här är några exempel på framstående europeiska investmentbolag som är värda att överväga för din portfölj:
Eurazeo SE
Detta europeiska och franska investmentbolag började sin resa 2001 när Azeo och Eurafrance genomförde en sammanslagning. Euarazeo är noterat på Euronext-börsen i Paris och har en diversifierad investeringsportfölj som sträcker sig över olika branscher, geografier och tillväxtstadier.
Vidare förvaltar Eurazeo över 34 miljarder euro och är en av Europas största private equity/investmentbolag. Det är dessutom ett företag med ett ett flertal framträdande aktieägare. Bland annat är det Michel David-Weil koncernen och JC Decaux Holding som sitter på stora positioner.
Eurazeo SE fokuserar framförallt på att investera i små till medelstora företag, främst inom Europa men även på global basis. Vidare delar de in sin verksamhet i fyra investeringsområden: ”Private Equity”, infrastruktur, fastigheter och ”private debt”. Detta omfattar investeringar i privatlistade företag, fastighetsprojekt, infrastruktur och privata lån.
Deras framgång grundar sig till stor del på företagets styrka att upptäcka företag och tillgångar med stor potential, samt att erbjuda expertis, stöd och resurser som kan främja fortsatt tillväxt. Det är likväl ett företag som värnar om att investera ansvarsfullt genom att även ta hänsyn till de olika hållbarhetsaspekterna i sin investeringsprocess. Eurazeo har i nuläget en direktavkastning på cirka 4 % och är värderade till P/E 1.74.
Exor NV
Ett italienskt investment/holding bolag som bildades 2009 via en sammanslagning av två italienska bolag. Även Exor NV är delvis familjeägt, i detta fall framstående Agnelli-familjen. Bolaget är börsnoterade i Nederländerna
Det är ett företag med mycket intressant historia, och allt börjar när Giovanni Agnelli grundade FIAT. 1923 köpte Agnelli den prestigefulla fotbollsklubben Juventus, och några år därpå slog han samman sina företag under ett och samma tak genom att bilda ett holdingbolag. Idag lever det vidare som Exor.
I deras portfölj hittar vi många välkända namn där Exor utgör största ägare. Det gäller bland annat sportbilstillverkaren Ferrari, fotbollslaget Juventus och tidningen The Economist. De har i nuläget endast en direktavkastning på 0.5% och har ett P/E på 3.17%.
Groep Brussel Lambert NV
GBL är ett belgiskt holdingbolag investerar i företag som de tror har god tillväxtpotential och stabil lönsamhet. För GBL är det också viktigt att alltid ha ett nära samarbete och arbeta aktivt med företagens ledning för att kunna leverera fortsatt tillväxt och värdeskapande.
För att kunna tänka långsiktigt är GBL uppmärksamma över långsiktiga trender. De fokuserar därutöver på attraktiva industrier, samt sektorer som de tror kommer gynnas av den fortsatta tillväxten. När diverse beslut ska bestämmas bör den långsiktiga bilden av företagets framtid alltid vara i fokus.
GBL har dominerande aktieägare där företaget Pargesa SA, som i sin tur ägs av Power Corporation of Canada och Frére Groups, håller i 44% av rösterna. Några av GBL innehav är inte mindre än självaste Adidas, sprittillverkaren Pernod Ricard och norska laxproducenten Mowi .
Wendel SE
Ett annat franskt investmentbolag är Wendel SE. De är noterade på Euronext Paris-börsen och besitter en lång tradition av att stödja och investera i företag av alla typer. Wendel satsar på långsiktiga investeringar, främst i private-equity. Bolaget började sin resa så tidigt som 1704, och med sina 39. 3% ägande av aktierna, kvarstår Wendel-familjen som stark ägare.
Wendel fokuserar på att investera i företag som är verksamma i attraktiva marknader med starka konkurrensfördelar. Dessutom investerar Wendel till stor del av att leta efter onoterade bolag.
De har en diversifierad portfölj och investerar i sektorer som sjukvård, teknik och industri. När de gör en investering är det alltid med intentionen att vara en långsiktig partner och aktiv investerare som har ett tight samarbete med företagen. Vidare erbjuder Wendel 4.4% i direktavkastning.
När man pratar om investmentbolag är det Sverige som samtalet kretsar kring. Att så är fallet är visserligen förståeligt, investmentbolag är trots allt väldigt populära här i Sverige. Det vore dock bra om vi försöker rikta blickarna utåt mot övriga länder på kontinenten.
Att investera i europeiska investmentbolag ger dig en bredare exponering mot företag och sektorer utanför Sverige, vilket i sig bidrar till en mer diversifierad och balanserad portfölj. Genom att överväga investmentbolag från övriga europeiska länder kan du finna nya möjligheter att maximera din avkastning och minimera dina risker.