Den privata sektorns intåg i sektorn och Kinas ambitioner att utforska rymden kan vara början på en ny rymdkapplöpning. En sak är säker är att vi har spännande tider framöver.
Det är svårt att tro att det var över 50 år sedan en människa satte sin fot på månen. Att människan överhuvudtaget lyckades landa på månen är ett ypperligt bevis på vilka enorma bedrifter vi kan uppnå när det verkligen finns vilja. Som alla vet, uppstår denna viljan i stort sett aldrig helt frivilligt. Månlandningen var ett resultat av geopolitiska spänningar och framförallt den extrema rivaliteten mellan Sovjet och USA.
Låt oss nu spola fram till 2023. På många sätt är världen helt annorlunda. Inte minst ur ett teknologiskt perspektiv, som idag omfamnar, på ett eller annat sätt, i stort sett all mänsklig aktivitet. Trots detta faktum, var rymdindustrin densamma i flera decennier.
Varför utvecklingen helt plötsligt stannade upp beror först och främst på att USA:s Apollo program var aldrig ekonomiskt hållbara. Justerat för inflationen år 2020 kostade månlandningarna 257 miljarder dollar! 2022 ökade inflationen rejält så idag är den siffran ännu högre.
Privatisering av rymdindustrin
Nyckeln till ett återupplivande av rymdindustrin var att lyckas skapa en industri som var ekonomiskt hållbar. Efter Apollo Programmet lades ner, fick NASA en avsevärt reducerad budget. Således blev det mer optimalt att outsourca industrin till olika bolag som t.ex. Lockheed Martin.
Ett genomslag i rymdindustrin skedde 2017 när Elon Musks bolag SpaceX för första gången lyckades återanvända en raket. Det demonstrerade en potential att avsevärt kunna minska kostnaderna för hela industrin. Fler och fler privata bolag som Blue Origin och Virgin Galactic har sedan dess valt att ge sig in denna spännande industrin. Är detta början på en rymdålder?
Investera i framtiden
En av de stora fördelarna med privatiseringen av rymdindustrin är att det öppnar upp för fler investeringsmöjligheter. Tidigare var det huvudsakligen regeringar som investerade i rymdprogrammen, men nu har privata investerare och företag också möjlighet att engagera sig i industrin.
Investeringsmöjligheterna i rymdindustrin kan bli massiv och de kommer även med stor variation. Det kan vara allt från etablerade företag som Lockheed och övriga företag som härstammar från försvarsindustrin, till nya mindre aktörer som svenska AAC Clyde Space eller danska Gomspace Group. Det finns dessutom många olika typer av bolag i denna spännande industrin.
För er som är intresserade att vara en del av denna framtida industri måste även inse betydelsen av att förstå riskerna och utmaningarna som innebär att vara en tidig investerare i en relativt ny industri. Å andra sidan erbjuder det också ett flertal möjligheter och stor potential att ta del av framtida rymdresor och utforskning av rymden. Med andra ord en mycket spännande och lukrativ investeringsmöjlighet för den som är redo att ta riskerna.
Olika branscher i rymdindustrin
En ny rymdålder skulle innebära en rad olika branscher som en skulle kunna investera i. Här är några branscher som du potentiellt kan inrikta dig på:
- Rymdtransport: Investera i företag som är inriktade på att utveckla raketmotorer och olika rymdfarkoster. Den mest kända aktören är SpaceX. Tyvärr är bolaget inte noterade på börsen i nuläget. Övriga företag som utvecklar raketmotorer m.m. är Aerojet Rocketdyne, Rocket Lab och Lockheed Martin.
- Rymdteknologi: En ny industri innebär nya teknologier. Som investerare kan du leta efter bolag utvecklar ny teknik såsom rymdrobotar, lågflygande satelliter, eller övervakning av rymdtrafik. Tyvärr är många av dessa bolag ännu privata, men även stora bolag som Lockheed Martin och Northrop Grumman gör satsningar inom detta område.
- Rymdgruvdrift: Rymden kan erbjuda nya mineralresurser och investerare kan satsa på företag som utforskar möjligheterna till rymdgruvdrift.
- Rymdturism: Med den ökande populariteten av rymdturism, kan investerare satsa på företag som Blue Origin och Virgin Galactic som erbjuder rymdresor för allmänheten.
Nordiska rymdaktier
Även i lilla Sverige finns det ett flertal bolag som har exponering mot rymdindustrin i olika former.
AAC Clyde Space
Företaget grundades 2019 från moderbolaget ÅAC Microtec från Uppsala och det förvärvade bolaget Clyde Space, Ltd som har sitt huvudkontor i Glasgow. Bolaget specialiserar sig på att utveckla småsateliter med som tillför teknologi och tjänster som gör det möjligt för företag, regeringar och organisationer att få tillgång till data från rymden.
Vidare har företaget en bred portfölj av olika produkter och tjänster. De tillhandahåller alt från satellitbaserade kommunikationslösningar till satellitbaserad övervakning av jorden. De erbjuder dessutom tillverkning av specialiserade satelliter för specifika ändamål, exempelvis satelliter för forskning och utveckling. De har genom åren samarbetat med med aktörer som NASA och ESA samt flera privata aktörer.
De hade sin börsnotering December 2016 och sedan dess har de haft en tuff period. Sedan noteringen är aktien ned 79,61% och trots det finns det över 10.000 ägare för aktien på avanza.
GomSpace Group
GomSpace Group är ett danskt företag som är specialiserat på att tillverka småsatelliter och tekniska lösningar för rymdforskning. Företaget grundades 2007 och har sedan dess vuxit till att bli en ledande aktör inom sin bransch.
Det som gör GomSpace Group intressant är deras fokus på att utveckla kostnadseffektiva lösningar för rymdforskning. Genom att tillverka småsatelliter kan företaget erbjuda kunderna en mer prisvärd lösning jämfört med traditionella storskaliga satelliter. En aktie som innebär höga risker.
Europeiska rymdaktier
Airbus SE
Airbus SE är det största företaget i Europa inom rymdindustrin, men de är involverade i bra mycket mer än bara rymdindustrin. Förutom rymd- och försvarsdelen, som tillsammans utgör 20 procent av koncernens omsättning, tillverkar de också flygplan och andra försvarssystem.
Airbus börsnoterades i början av 00-talet och har sedan dess haft en exemplarisk resa på börsen med en uppgång på 545%. Airbus har haft en årlig utdelning sedan 2001 och endast missat tre tillfällen 2010, 2020 och 2021. Vad som är bra är att de har en förhållandevis låg utdelningsandel på 33% vilket också visar att utdelningen enkelt täcks av intäkterna.
Investera i rymdaktier – Amerikanska bolag
Boeing Co
Boeing Co är ett av de mer välkända flyg- och rymdindustribolagen. Det grundades 1916 i Seattle, Washington och de står bland annat bakom Saturn V-raketerna vilka användes vid de första besöken på månen. Idag är de en av de största leverantörerna av flygplan, satelliter och rymdfordon i världen.
Rymd- och försvarsdelen utgör nära hälften av bolagets omsättning.
Rocket Lab
Rocket Lab grundades 2006 av Peter Beck som fortsatt är VD för bolaget. En av de mer framgångsrika satsningarna för bolaget är electron-programmet, det innefattar utvecklingen av deras egna raket som ska möjliggöra prisvärda satellituppdrag.
Likt SpaceX har bolaget också en teknik för att se till att raketen ska kunna landa igen och återanvändas däremot är electron-raketerna ämnade för lättare vikter och primärt satellituppdrag.
Virgin Galactic Holdings
Med Virgin Galactic ska den brittiska Entreprenören Richard Branson lyckas göra rymdturism till en verklighet. Bolaget som såg ljuset 2004 har sin bas i Mojaveöknen i Kalifornien, där företaget lyckats utveckla en unik raketdriven rymdfarkost, VSS Unity.
Målet är att erbjuda en helt unik upplevelse som tidigare inte varit tillgänglig för allmänheten. Som passagerare på VSS Unity kommer du få uppleva tyngdlöshet och att se jorden från ovan.
Hur lång kölistan är kan vi inte veta exakt, men det finns rapporter om att Virgin Galactic har tusentals intressenter från hela världen som är beredda att betala stora summor pengar för en chans att resa till rymden. En minst sagt intressant aktör om du vill investera i rymdaktier.
Lockheed Martin
Det är inte bara världens största bolag i försvarsindustrin, utan också en viktig aktör i rymdindustrin. De är engagerade i utveckling , tillverkning, och lansering av rymdfarkoster, rymdnavigeringssystem och andra relaterade produkter.
Denna gigant har en rik historia i att delta i diverse rymdprojekt, bl.a. ISS, och flera NASA-missioner till månen. De har också en närvaro i rymdturism, där Lockheed bland annat samarbetar med Virgin Galactic. En lämplig aktie för alla som vill ha en portfölj för morgondagen, utan att exponeras för en stor risk. Lockheed är ett bevis på att investera i rymdaktier inte nödvändigtvis innebära en massa osäkerhet.
Investera i rymdfonder
Space Fund A SEK
Space Fund A SEK är en ny branschfond med fokus på rymdsektorn, den är utfärdad av AIFM Capital AB och fondförvaltare är Magnus Nicklasson. Fonden har en förvaltningsavgift på 1,90% och har hittills gett en avkastning på -12,70% men då fonden endast varit aktiv en månad är det resultatet inte särskilt intressant. Som vi kan se i fondens geografiska fördelning ligger stort fokus på amerikanska innehav. Space Fund:s tio största innehav innefattar också en hel del privata aktörer. Sammanfattat, om du tycker att det är för stor risk att investera i rymdaktier, kan du alltid investera i en rymdfond.
Varför ska man investera i rymdaktier?
Många analyser visar att rymdsektorn fram till 2040 kommer växa från dagens några hundra miljarder USD till över 1 triljon USD i årlig omsättning 2040. Detta skulle således göra rymdaktier till intressanta investeringscase av flera anledningar.
1. Ökande efterfrågan på rymdtjänster
Efterfrågan på olika typer av rymdtjänster och dess roll i samhället växer sig allt starkare. Kommunikation, övervakning och mycket mer kan dra stor nytta av framtidens rymdtjänster.
2. Möjlighet att investera tidigt
Rymdsektorn är fortfarande förhållandevis ung och det kommer kontinuerligt upp nya aktörer på marknaden vilket skapar unika möjligheter för att investera tidigt.
Vad tror ni om rymdens roll i den framtida tillväxten? Har ni funderat på att investera i rymdaktier?
Kommentarer 1