De senaste åren har börsen gått på anabola steroider där alla kunde lyckas få en bra avkastning. Nu är den tiden över, och det skulle därför vara intressant att kika på hur några kända hedgefondförvaltare och investerare väljer att hantera de stigande räntorna och den allt mer troliga recessionen.
Hedgefond – Vad innebär det?
Begreppet “hedgefond” känns säkert bekant, men hur skiljer sig en hedgefond från exempelvis en vanlig aktiefond? Engelskans “hedge” betyder ungefär gardera på svenska, som i sin tur är en synonym till “skydda.” Med denna information är det sedan möjligt att lista ut vad en hedgefond är. Det är olika typer av specialfonder som har friare regler för sina placeringar, jämfört med traditionella fonder. Hedgefondförvaltare har tillgång till fler avancerade instrument och har därför bättre förutsättningar att generera positiv avkastning även under sämre tider. Det är just det en hedge är, ett slags skydd när det råder en makroekonomi som missgynnar börsen. Hedgefonder tenderar att ta höga avgifter, och det är dessutom vanligt att det inkluderar en prestationsbaserad avgift.
Kända hedgefondförvaltare
Det finns några hedgefonder och deras hedgefondförvaltare som sticker ut från mängden. Något namn i denna listan är säkert bekant:
- Renaissance Technologies LLC (Medallion fund)
- Bridgewater Associates
- Man Group Ltd
Hedgefondförvaltaren Jim Simons & Medallion fund
Jim Simons är hedgefondförvaltare och grundaren av Renaissance. Deras fond som givit högst avkastning var “Medallion” fonden. Det är förvånansvärt hur sällan Jim Simons omnämns med tanke på den anmärkningsvärda avkastningen som hans fond genererat. Här kommer därför en kort introduktion om Wall Streets bästa hedgefondförvaltare:
Jim Simons har minst sagt en intressant bakgrund. Med sin Ph.D. i matematik från MIT nyttjade Simons sina otroliga mattekunskaper till att knäcka koder för NSA under Kalla kriget, alltså inte helt olikt en viss Alan Turing. Simons grundade sedan hedgefonden “Monometrics” som hade hyfsade framgångar. Simons hade dock högre ambitioner. För att kunna ta sin avkastning till nästa nivå sökte Simons efter s.k. “quants”, alltså kvantitativa analytiker som applicerar avancerad matematik i sin investeringsbeslut. Dessa “quants” är med andra ord mattegenier. Tillsammans grundade de den legendariska hedgefonden Renaissance Technologies.
Renaissance bästa fond är, som tidigare nämnts Medallion fund. Det estimeras att fonden tjänat över 100 miljarder dollar åt sina ägare under perioden 1988-2018. 1989 var det enda året fonden förlorade pengar! Renaissance kan ses som ett resultat av när matematiker, fysiker och övriga forskare går ihop som ett team och istället ägnar sig åt börsen. Fondens genomsnittliga avkastning per år under den här perioden var hisnande 66 %. Även efter de kolossala avgifterna blev avkastningen 39 %.
Jim Simons portfölj 2022
Medallion fonden är tyvärr exklusiv för hedgefondens anställda samt anhöriga, men vi kan ändå ta en titt hur Jim Simons portfölj ser ut i nuläget. Hedgefonden är extremt diversifierad, där danska Novo Nordisk utgör fondens största innehav på 2.31 %. Hedgefondens största köp i Q2, mätt i dollar är Microsoft och deras största avyttring är Tesla. Största köpet i procent är dock Warren Buffetts Berkshire Hathaway, där fonden ökat antalet aktier med över 2300 %. Här kan du se mer av fondens innehav, försäljningar, köp m.m.
Ikonen Ray Dalio och världens största hedgefond

Alla som har ett starkt intresse för börsen har med stor sannolikhet stött på denna ikon. Ray Dalio anses av många vara en av de bästa investerarna på planeten, och är den mest omtalade hedgefondförvaltare. Det förklarar också varför Dalio förvaltar Bridgewater Associates, världens största hedgefond som han själv grundade under 70-talet. Sedan 1975 har hans fond “Bridgewater Associates” avkastat runt 52.2 miljarder dollar. Dalio har dessutom skrivit flera framgångsrika böcker om bland annat börsen och Kinas framtida roll i världen.
Precis som Jim Simons Renaissance är Dalios Bridgewater en kvantfond som använder olika algoritmer. Till skillnad från exempelvis Warren Buffett fokuserar Dalio på valutor och olika typer av obligationer, istället för att endast köpa aktier i individuella företag. Flera framgångsrika investerare, t.ex. Peter Lynch nämner ofta att makroekonomi är inget som är värt spendera tid på, för ingen kan förutspå framtiden och tajma marknaden. Till skillnad från Peter Lynch, Warren Buffett etc. Är detta precis vad Ray Dalio försöker göra, han har till och med kallat Bridgewater för en “global macro firm”. Det bästa med börsen är trots allt att det finns väldigt många tillvägagångssätt att lyckas med sina investeringar.
Ray Dalios portfölj 2022
I augusti sålde Ray Dalio hela sitt innehav i fem kinesiska bolag, bl.a. Alibaba som var ett av fondens största innehav, värd 813 miljoner dollar. Detta berodde garanterat på Kinas “zero-covid” policy som slått hårt på landets ekonomi. Dock kvarstår fondens innehav i Tencent Music Entertainment Group och ökade dessutom sitt innehav i tech-företaget Baidu. Några av hedgefondens större köp sedan Q2 är bland annat iShares Core S&P 500 ETF, sjukvårdsbolaget Cvs Health Corp och Mastercard. Vidare är fondens största innehav Procter & Gamble Co som säljer många typer av konsumentvaror inom framförallt hälsa & hygien. Företaget utgör 4.11 % av portföljen. Det näst största innehavet i Bridgewater är Johnson & Johnson, som står för 3.26 % av den totala portföljen.
Ändringar i tredje kvartalet
Ray Dalio satsar stort på Visa, Microsoft, Thermo Fisher, och Alphabet i tredje kvartalet. Dalios hedgefond Bridgewater ökar antalet aktier i visa med 147 % jämfört med föregående kvartal. Visa slog analytikernas estimat i EPS för det tredje kvartalet, precis som de gjort tidigare under detta året. När julen närmar sig ökar givetvis konsumtionen som säkerligen kommer gynna Visa. Alphabets aktie har precis som resten av “Big tech” fallit en hel del de senaste månaderna. Dalio köper definitivt dippen och ökar sitt innehav i Alphabet med hisnande 2879 % och 156 % i Microsoft. Vidare avyttrade Dalio hela sitt innehav i Intel.
Man Group Ltd – Veteranen
Det här är verkligen en hedgefond som har en betydligt längre historia. än de flesta aktörer. Man Group Ltd:s ursprung går tillbaka till 1783 när bolaget grundades av James Man. Idag är Man Group en av världens största publikt handlade hedgefondbolag. som förvaltar över 151 miljarder dollar.
Hedgefondens största innehav är Microsoft, 3.15 % följt av Apple på 2.09 %. Ironiskt nog är det även dessa två bolag som Man Group ökade mest i under Q2, men det var också deras största försäljningar.
Warren Buffett – Investerarnas investerare
Låter namnet bekant? Det hoppas jag verkligen! Det vore inte någon överdrift att påstå att Warren Buffett är den mest omtalade och hyllade investeraren någonsin, för det är av goda skäl precis det han är. Redan som ung gick Buffett dörr till dörr och sålde bland annat tidningar och tuggummin. Under tiden på High School jobbade han i sin fars butik, levererade tidningar, sålde golfbollar och mycket mer. Vid det här laget var det uppenbart att Buffett hade förmågorna för att bli en framgångsrik entreprenör.
Warren Buffett är en s.k. värdeinvesterare, en investeringsfilosofi som Benjamin Graham och David Dodd lärde ut på Columbia University, och det var även här Buffett kom i kontakt med Graham. Enkelt förklarat handlar det om att via fundamental analys hitta bolag som är undervärderade. Det är precis det Buffett gör tillsammans med sin vapendragare Charlie Munger i deras investmentbolag Berkshire Hathaway. De har varit oerhört duktiga på att använda denna strategin, och är framförallt kända för att storhandla på börsen under sämre tider, och avstå från att göra riskfyllda investeringar under bull-marknader. Det kan därför vara intressant och kika på hur de agerat under detta turbulenta året.
Berkshire Hathaways portfölj 2022

Buffett har verkligen varit aktiv under årets börsnedgång! Nasdaq 100 är vid denna tidpunkt som detta skrivs ner ca 32.5 % i år. Istället för att vara deppig över nedgången kan det möjligtvis vara smart att se detta som ett tillfälle att hitta bolag som en själv tror går mot en ljus framtid samt är rimligt värderade. Berkshire Hathaway har investerat tiotals miljarder dollar under årets nedgång. Även om Buffett är känd för att undvika investera i tech-bolag är Berkshires största innehav ett tech-bolag, nämligen Apple. Det första halvåret köpte Berkshire Hathaway över 7.6 miljoner aktier i Apple, och står nu för 40.7 % av Berkshire Hathaways innehav. Buffett har även köpt ett flertal bankaktier, bl.a. Citigroup och Ally Financial. Bank of America är därutöver Berkshires näst största innehav.
Det har också skett en påtaglig utökning av energiaktier i Buffetts portfölj. Sedan Q2 har det skett en ökning i antalet aktier på 22 % i Occidental Pete Corp och ytterligare köp i Chevron, som är det fjärde största innehavet. Just nu råder det stor brist på energi, inte minst i Europa som i sin tur beror på flera anledningar. Kriget i Ukraina förvärrade situationen och på grund av sabotaget av Nord Stream lär energifrågan vara fortsatt aktuell en lång tid framöver. Efterfrågan på naturgas och olja har ökat snabbare än utbudet och, därför riskerar priset på olja och gas att fortsatt vara höga. Det hade sannolikt gynnat ett bolag som Chevron.
Buffett och Mungers främsta investering är dock i sig själva. Sedan Juli 2018 har Berkshire Hathaway genomfört aktieåterköp värt över 62 miljarder dollar. Aktieåterköp innebär att företaget köper tillbaka sina egna aktier från sina investerare. Det blir ungefär en annan form av att ge aktieägarna utdelning. De flesta företagen gör aktieåterköp p.g.a. att de anser att aktien är undervärderad.
Berkshire Hathaway köper in sig i Taiwan Semiconductor
Under årets tredje kvartal investerade Buffetts bolag Berkshire Hathaway i halvledartillverkaren Taiwan Semiconductor (TSMC) för en prislapp på ungefär 4 miljarder dollar. TSMC är, som många säkert känner till världens största tillverkare av avancerade processorchips som används i allt från mobiltelefoner till militärutrustning. De har också ett nära samarbete med Nvidia som är mest kända för att tillverka grafikkort. Det är väldigt logisk investering i och med TSMC:s starka position i halvledartillverkning. Det är dessutom en växande industri som oerhört många bolag är beroende av idag, inte minst Buffetts största innehav Apple. Om Buffett kan sova gott om nätterna med över 40 % av Berkshires totala innehav, finns det ingen anledning att också investera i TSMC som utan tvekan är en av Apples viktigaste aktör i sin försörjningskedja. Berkshire ökade också sitt innehav i oljebolagen Chevron och Occidental i det tredje kvartalet.