Att investera i fonder är ett perfekt alternativ till aktier. Det är mindre riskfyllt, sköts automatiskt och det har dessutom historiskt genererat riktigt bra avkastning. Med sina låga avgifter har framförallt indexfonder ökat i popularitet.
Vad är en indexfond?
Att investera i indexfonder har blivit allt mer populärt bland investerare världen över, och det finns många goda skäl till det. Indexfonder är en sorts investeringsfond som följer ett index som representerar en bred korg av aktier. På så vis får investerare exponering mot hela marknaden eller en specifik sektor. Om en indexfond följer exempelvis S&P 500, kommer indexfonden sedan avspegla S&P 500:s avkastning.
Indexfonder finns i alla möjliga former, och garanterar därför att det finns någonting som passar alla. Här kan du som privatsparare att välja indexfonder utefter land, industri, råvaror etc. Indexfonder har dessutom vanligtvis låga förvaltningsavgifter eftersom de inte behöver någon portföljförvaltare för att att välja aktier.
Bra att investera i indexfonder?
Det är i de flesta fall bra att som privatsparare äga någon/några fonder som kan komplettera ens aktieportfölj, oavsett om det är en indexfond eller inte. Nedanför går vi igenom de olika fördelarna med indexfonder.
Fördelar med indexfonder
Diversifiering: En av de kanske främsta och mest betydelsefulla fördelarna med att investera i indexfonder är diversifiering. När det är börssnack nämns alltid diversifiering. Att sprida sin risk, alltså diversifiera, är den enskilt viktigaste regeln att följa vid investeringar.
Genom att köpa en indexfond som följer ett index, sprider du riskerna över en hel sektor eller marknad, vilket minskar risken för förluster i enskilda aktier. Det ska också nämnas att det är särskilt viktigt för nya eller oerfarna investerare som inte har tillräckligt med kunskap eller tid att övervaka enskilda aktier och utvärdera riskerna i dem.
Låga avgifter: Ytterligare en fördel med indexfonder är de har betydligt lägre förvaltningsavgifter. Detta beror på att indexfonder är passivt förvaltade. Den som förvaltar en indexfond tar inga aktiva beslut vid val av aktier, utan följer helt enkelt ett index.
God historisk avkastning: Historiskt har börsen utan tvekan haft större uppgångar än nedgångar, och så länge det råder tillväxt runt om i världen kommer detta sannerligen fortsätta. Istället för att lägga ner massa tid på att investera i egna aktier och försöka bli en bra “stockpicker”, kan du istället välja en indexfond. På 10 år har S&P 500 en CAGR på nästan 11 %. Det är en riktigt bra avkastning, speciellt utefter ett risk/reward perspektiv.
Stockpicker eller investera i indexfonder?
Jag personligen äger inte någon indexfond alls i nuläget, vilket kanske är ett misstag från min sida. På sistone har jag dock valt att balansera min portfölj med några kvalitativa utdelningsaktier. Det är inte ovanligt att man överskattar sin egna förmåga att göra bra investeringar och jag kanske är en av dem? Det faktum att det är ytterst få som lyckas slå index tyder åtminstone på det. Å andra sidan började jag investera i aktier för bara några år sedan. Därför är det svårt att kunna avgöra om man är en bra investerare eller inte. Time will tell.
Ännu mer intressant blir det om du jämför index och professionella förvaltare. Utöver en 15-årsperiod är det nämligen endast 10 % som lyckats slå S&P 500. Alla borde ställa sig frågan om det verkligen är värt att spendera en massa timmar på att försöka bli en expert på att välja enskilda aktier när du istället kan dra nytta av den goda historiska avkastningen som indexfonder har gett? Här finns det givetvis inget rätt svar, gör det som passar dig bäst.
Olika typer av indexfonder
I dagens finansvärld finns det index för i stort sett alla marknader. Det vore därför bra att lära sig lite kort om olika typer av indexfonder samt deras olika fördelar.
Investera i nordiska indexfonder
På hemmaplan i Sverige kan du hitta en drös olika indexfonder. Svenska indexfonder riktar sig i de flesta fall in sig på OMX30, som följer de 30 bolagen med högst omsättning. Bland dessa finner du företag som Evolution, Atlas Copco och Investor. Det finns även ett mindre antal svenska indexfonder som riktar sig mot mindre företag (small caps).
Många gör misstaget att endast investera i svenska aktier. Glöm dock inte av att en diversifiering över regioner är också viktigt att tänka på. Även i våra grannländer finns det många fina bolag som danska Novo Nordisk och och norska A.P. Möller. Ett exempel på en nordisk indexfond är Handelsbanken Norden Ind Crit (A1 SEK) och DNB Norden Indeks S.
Indexfonder i tillväxtmarknader
Indexfonder som inriktar sig på tillväxtmarknader passar utmärkt för den långsiktiga och tålmodiga investeraren. Tillväxtmarknader är i de flesta fall länder som genomgår en period med hög ekonomisk tillväxt, och därmed har företag också större potential att öka sina vinster.
Med en indexfond får du en bred och diversifierad exponering som även minskar risken för enskilda företags prestationer. Att ha en indexfond i en tillväxtmarknad passar perfekt till alla som har ett långsiktigt fokus och som därutöver vill ha en bättre regional diversifiering.
Samtidigt är det viktigt att förstå att det är betydligt högre risk att investera i en tillväxtmarknad jämfört med en etablerad marknad.
Populära indexfonder
- Länsförsäkringar Global Index: Denna populära och framgångsrika indexfond följer indexet Morningstar Target Market Exposure Aligned Benchmark Select. Indexfonden riktar sig främst in på USA, med “techjättar” som Apple och Microsoft som största innehav. Fonden har en förvaltningsavgift på 0.20%.
- Avanza Zero: är bankens populäraste indexfond som har en fantastiskt bra avgift på 0%. Den ska i så god utsträckning som möjligt följa SIX30RX, alltså Stockholmsbörsens 30 mest omsatta bolag. Att den faktiskt är helt gratis är smått fantastiskt.
- Storebrand Global Plus: En indexfond som lägger extra fokus på hållbarhet. Det är en indexfond som investerar brett i aktier inom olika branscher på de globala aktiemarknaderna. Fondens jämförelseindex är MSCI World, net return. Det är dock möjligt att betydande avvikelser från index uppstår, i och med att vissa bolag exkluderas p.g.a. att de inte uppfyller hållbarhetskraven.
- Aktiespararna Direktavkastning A: Det är en passivt förvaltad indexfond där fondens innehav utgörs av de 21 bolag som har högst direktavkastning bland de 60 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Denna indexfond har som mål att efterlikna SIX Sweden Dividend 21 SRI Gross Index.
- Vill du ha fler tips inspiration avseende indexfonder? Klicka här för att ta del av fler tips från Morningstar.
Risker med att investera i indexfonder
Som du vet, finns det alltid risker med att investera på börsen. Indexfonder har visat sig vara en relativt säker metod för att få exponering mot breda marknadsindex. Det är dock inte densamma som att det är riskfritt. Även indexfonder är utsatta för vissa risker. Här är några du bör beakta:
- Branschrisk: En indexfond som t.ex. förlitar sig på en viss sektor och som börjar prestera sämre kan påverka fondens värde.
- Koncentrationsrisk: Det är inte helt ovanligt att indexfonder har stora innehav i ett eller några få företag.
- Valutarisk: Om en indexfond är exponerad mot utländska marknader och valutor, kan valutakursförändringar påverka värdet
Fördelar
- Låg förvaltningsavgift
- Utmärkt sätt att öka sin diversifiering
- Brett utbud av olika typer av indexfonder
- Ett smidigt sätt att investera
Nackdelar
- Ej resistenta mot valutarisk, branschrisk etc.
- Svårt att slå index, eftersom en indexfond följer ett index.
- Bristande skydd på nedsidan.
Vad tycker ni läsare om indexfonder? Äger ni några själva? Om så är fallet, Kommentera gärna vilka indexfonder du äger.
Kommentarer 1