Investeringskunskap.se
  • Investera pengar
    • Nybörjarguider
      • Kom igång med Aktier
      • Bygg en utdelningsportfölj
    • Aktier
    • Fonder
    • Kryptovaluta
  • Privatekonomi
    • Spara pengar
    • Tips
      • Fantastiska finanspoddar för att bli en lyckad investerare
    • Ränta på ränta-kalkylator
  • Senaste Inläggen
Inget resultat
Visa allt resultat
Investeringskunskap
  • Investera pengar
    • Nybörjarguider
      • Kom igång med Aktier
      • Bygg en utdelningsportfölj
    • Aktier
    • Fonder
    • Kryptovaluta
  • Privatekonomi
    • Spara pengar
    • Tips
      • Fantastiska finanspoddar för att bli en lyckad investerare
    • Ränta på ränta-kalkylator
  • Senaste Inläggen
Inget resultat
Visa allt resultat
Investeringskunskap
Inget resultat
Visa allt resultat
Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Kryptovalutor och Blockkedjor – Allt du behöver veta om Bitcoin

Kryptovalutor och Blockkedjor - En grundlig genomgång

Victor Tell Av Victor Tell
januari 29, 2023
in Krypto
1
Kryptovalutor
Dela på FacebookDela på Twitter
Innehåll dölj
1 Bitcoin, krypto och NFT’s har nog inte undgått någon det senaste året. Vi kommer i detta inlägg göra en grundlig beskrivning gällande bitcoin och vad det är för något.
2 Hur krypto startade:
3 Blockchain, Tekniken Bakom Bitcoin:
4 21 miljoner bitcoins och dess halveringscykler:
5 Bitcoin VS Guld som store of value:
6 El Salvador
7 NFT:s

Bitcoin, krypto och NFT’s har nog inte undgått någon det senaste året. Vi kommer i detta inlägg göra en grundlig beskrivning gällande bitcoin och vad det är för något.

Hur krypto startade:

Från spillrorna av den förödande finanskrisen 2008-2009 och den förlorade tilltron till världens banker skapades den första kryptovalutan (digital valuta) Bitcoin. Den 18 augusti 2008 registrerades en domän vid namn bitcoin.org, en hemsida som sedan skulle komma att länka till ett s.k. white paper med titeln Bitcoin: A Peer To Peer Electronic Cash System, författad av Satoshi Nakamoto, som sändes till en krypterad mejlinglista. Satoshi Nakamoto publicerade bitcoins mjukvara som open source, öppen källkod som innebär att alla kan läsa koden som ligger bakom bitcoin. Själva namnet Satoshi Nakamoto är en pseudonym, ännu idag är personens identitet okänd. Många tror dessutom att det var en grupp av personer som ligger bakom projektet och tillsammans gick under namnet Satoshi Nakamoto.

“Either there’s a team of people who worked on this,” Kaminsky said, “or this guy is a genius.”

Dan Kaminsky (Amerikansk datasäkerhetsforskare) i en intervju med tidskriften The New Yorker

Innan vi ger oss in på de tekniska detaljerna kan det vara intressant att förstå de filosofiska tankarna som utgör grunden av bitcoins härkomst. Förtroendet till bankerna hade som sagt nått botten efter finanskrisen som resulterade i att cirka 10 miljoner amerikaner förlorade sina hem, mycket pga av de amerikanska bankernas subprime lån. I och med skapelsen av bitcoin ville man ge folket mer makt och frihet från det traditionella finansiella systemet där vanligt folk inte har så mycket att säga. Satoshi tyckte med andra ord att världens regeringar och centralbanker hade för mycket makt.

Blockchain, Tekniken Bakom Bitcoin:

För att kunna förstå bitcoin, behövs det lite kunskap om tekniken som gör bitcoin till verklighet, nämligen blockchain, eller blockkedja på svenska. En blockkedja är ett system som samlar information på ett sätt som gör det extremt svårt att hacka eller förändra systemet. Jag kommer strax förklara varför det är så säkert. 

En blockkedja är mer eller mindre ett digitalt register av utförda transaktioner som kopieras och distribueras över hela blockkedjans nätverks datorsystem. Alla transaktioner som genomförs på nätverket lagras i kedjans block i form av ett register. Databasen som styrs av frivilliga deltagare (miners) kallas för DLT, Distributed Ledger Technology. Transaktionerna i registret, eller ledger som det heter på engelska, registreras med en kryptografisk signatur kallad hash. Enkelt förklarat: Om någon försöker hacka eller mixtra med ett block i kedjan, kommer alla andra block se detta. Kedjan kommer då “brytas” och utesluta det blocket.  

Distributed Ledger Technology

Blocken (som bildar bitcoins) skapas med datorkraft som i vardagligt tal kallas för mining, och är en s.k. konsensus mekanism. Förutom att framställa nya block och bitcoins, validerar jämväl miners inkommande transaktioner, registrerar dem i blockkedjans register samt upprätthåller neutraliteten i nätverket. Att agera som miner kan alla göra som har den tillräckliga datorkraft som krävs för att utföra denna process. I och med att det är dessa miners som skapar nya bitcoins och bibehåller dess existens, blir de också belönade med bitcoins och här kommer vi in på nästa område.

21 miljoner bitcoins och dess halveringscykler:

Som vi nämnt tidigare så minas kontinuerligt nya block och efter att drygt 210.000 block skapats vilket motsvarar en tid på runt 4 år så halveras block rewards:en (de bitcoins som miners tilldelas för att validera nätverket). Detta kallas halveringscykler. De kallas det då antalet nya bitcoins som tillkommer till det cirkulerande utbudet alltså blir mindre och mindre. Med andra ord så skapas en form av syntetisk pris inflation fram tills dess att alla bitcoins skapats, även om den blir allt mindre och mindre med tiden.

Kedjereaktionen som halveringscyklerna skapar skulle man kunna sätta upp som följande:
Mining rewards:en halveras → Inflationen halveras → Lägre tillängligt
utbud → Högre efterfrågan → Högre pris → Miners incitament kvarstår
trots andelen bitcoins man tilldelas blir lägre då priset gått upp

På bilden nedan kan man även se hur bitcoins kurs historiskt förändrats i förhållande till varje halvering. Nu syns inte det på bilden men även efter den senaste halveringen som inträffade i Maj 2020 så tog bitcoin flera nya ATH (All time high) under 2021 och nådde vad som verkar toppen den 10:e november 2021 på 69.000 dollar. Nästa halvering förväntas inträffa 2024. Den första tanken man slås av är ju då om det blir mindre och mindre lönsamt med mining. Men det behöver det inte nödvädigtvis vara, det beror helt och hållet på vart bitcoins kurs står och var miners tror att den framtida kursen för bitcoin kommer vara.

Bitcoin VS Guld som store of value:

De allra flesta centralbanker har en guld- och valutareserv, och guld som tillgångsklass är något som sträcker sig långt tillbaka historiskt. Däremot har det på senare tid börjat diskuteras om möjliga framtida alternativ och det är i just denna frågan bitcoin omnämnts ganska hett. Detta är något som tagit upp av flera stora banker såsom JPMorgan och Goldman Sachs.

Nedan följer några typiska egenskaper som hjälper att definera vad store av value är och hur bitcoin står sig i jämförelse med fysiskt guld i respektive kategori, enligt JPMorgan

  1. Hållbar – Bitcoin kan varken förstöras eller förtina. Bitcoin kommer fortsatt existera så länge nätverket av miners kvarstår, och med tanke på att nätverket är decentralicerat och utbrett blir det därav väldigt svårt att förstöra. Bitcoin är likt Guld i denna karaktärstyp också hållbar.
  2. Portabel – Bitcoin är oerhört lätt att lagra och skicka. Det kan skickas över hela jorden och anlända hos mottagaren oerhört snabbt och kan hållas på en så simpel enhet som en mobiltelefon.
  3. Fungibel – Bitcoin är både fungibel och utbytbar med alla andra bitcoins. Guld är också generellt sätt fungibel däremot så är gulds renhet varierande och detta mäts med det renhetsmått som kallas karat, guld kan t.ex. vara 24 karat och 14 karat. Bitcoin knycker därav åt sig förstaplatsen när det kommer till fungibilitet.
  4. Delbar – Bitcoin är delbart på upp till åtta decimaler, 1/100.000.000 en mängd som idag är värt 0.0005 dollar. Guld är också delbart men inte lika exakt.
  5. Sällsynt – Det finns ett max antal bitcoins som kan finnas på 21 miljoner stycken. Något som förväntas vara färdigt ~2140. Guld är svårt att utvinna och det förväntas vara ett maxutbud även här. Hur som helst vet man inte när.
  6. Verifierbar – Bitcoin är oerhört lätt att verifiera då transaktionerna registreras på blockkedjan, denna är dessutom öppen och tillgänglig för alla att se. Guld är också verifierbart, dock så kan den smidas och göras så dess renhet t.ex. späs ut. Detta är något som gör dess värde aningen mer ifrågasatt.
  7. Fri från censur – Ingen intuition, företag, utvecklare eller miner har något oanständigt inflytande på en innehavares bitcoin. Detta tillsammans med det decentraliserade protokollet gör så att begränsningar från företag eller regeringar inte effektivt kan verkställas och därav blir bitcoin censurresistent. Å andra sidan så har guld genom historien begränsats av regeringar såsom äganderätt.
  8. Historia – Bitcoin har en kort historia i jämförelse med guld som som använts som en store of value sedan minst 5.000 år tillbaka.

Ovanstående lista är från följande artikel – Here’s how bitcoin stacks up to gold as a store of value based on 8 key factors, according to JPMorgan

El Salvador

Som första land i världen så införde El Salvador i juni förra året bitcoin som officiellt betalningsmedel. Landets president Nayib Bukele förklarade hur det skulle underlätta för personer som lever utanför El Salvador men fortfarande har familj kvar att skicka pengar. En annan anledning Bukele uppgett är att 70% av landets befolkning inte ska ha något bankkonto.

Redan en månad efter implementeringen av bitcoin i El Salvador så hade mer invånare bitcoin-plånböcker än bankkonton.

Nedan kan du se en bild från CoinMarketCap på vilka vilka länder som har bitcoin som officiell valuta samt spekulationer på vilket land som som kanske är härnäst.

NFT:s

Är du intresserad av att läsa om NFT:s kan du kolla in denna artikel av oss: Vad är en NFT – Vad du måste Veta

Tidigare inlägg

Pengamaskin – Så bygger du en utdelningsportfölj och blir rik

Nästa inlägg

Vad är en NFT – Vad du måste veta

Victor Tell

Victor Tell

Passionerad investerare

Nästa inlägg
NFT

Vad är en NFT - Vad du måste veta

Kommentarer 1

  1. Pingback: Vad är en NFT - Vad du måste veta | Investeringskunskap

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar detta

Investera i rymden – Rymdaktier att känna till

Investera i rymden – Rymdaktier att känna till

mars 22, 2023
investera i indexfonder

Investera i indexfonder

mars 13, 2023
Aktieinvest Omdöme

Aktieinvest omdöme

mars 6, 2023
Investera i försvarsaktier

Investera i försvarsaktier

februari 28, 2023
Kanadensiska utdelningsaktier

Kanadensiska utdelningsaktier

februari 3, 2023
Världens bästa investerare

Hemligheter från världens mest framgångsrika investerare

januari 31, 2023

Vi delar med oss av tips och nyanserade omdömen för olika investeringsplattformar samt olika sparformer.

Kontakt: info@investeringskunskap.se

Disclaimer & Annonspolicy: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting på Investeringskunskap.se ska ses som finansiell rådgivning utan endast inspiration. Det är upp till dig att göra en riskbedömning innan du väljer att investera dina pengar. Länkar till exempelvis Avanza och andra partners är samarbetslänkar.

  • Samarbetspartners
  • Tips
  • Integritetspolicy

© 2023 Investeringskunskap

Inget resultat
Visa allt resultat
  • Investera pengar
    • Nybörjarguider
      • Kom igång med Aktier
      • Bygg en utdelningsportfölj
    • Aktier
    • Fonder
    • Kryptovaluta
  • Privatekonomi
    • Spara pengar
    • Tips
      • Fantastiska finanspoddar för att bli en lyckad investerare
    • Ränta på ränta-kalkylator
  • Senaste Inläggen

© 2023 Investeringskunskap

Investeringskunskap använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies. Besök vår Integritetspolicy.