Att tjäna pengar via investeringar i värdepapper är inte särskilt svårt. Däremot är det extremt svårt att under lång sikt lyckas slå index år efter år. Men det finns ett fåtal personer i investeringsvärlden som har skapat en imponerande förmögenhet genom åren. Här är några av världens bästa investerare. Läs vidare om du vill lära dig mer om deras strategier, råd och framgångar.
Benjamin Graham
“The intelligent investor is a realist who sells to optimists and buys from pessimists.”
Benjamin Graham
Värdeinvesterarens fader Benjamin Graham briljerade under sin tid som både lärare och “investment manager”. I de numera klassiska böckerna “Security Analysis” och “The Intelligent Investor” beskriver han sin investeringsfilosofi och vad som innebär att vara en värdeinvesterare. Idag lever Grahams investeringsfilosofi vidare i form av Warren Buffett, som dessutom är en av hans tidigare elever. Om vi ska lyssna på Buffett är “The Intelligent Investor” den bästa boken om investeringar som existerar.
Value Investing – investera som världens bästa investerare
Allt handlar om att köpa aktier till ett lågt pris i förhållande till deras verkliga värde. “A dollar for 50 cents” som Graham briljant uttryckte sig. Det är bättre att köpa aktier i ett mediokert bolag för rätt pris än att investera i ett bra bolag med en alldeles för hög värdering. Ta exempelvis ett den extrema uppgången som följde covidpandemin som resulterade i uppblåsta kurser. Nike som är ett fantastiskt bolag hade t.ex. år 2020 som högst 74 i P/E-tal. Värdering har alltid en betydelse.
Om vi ska lyssna på en av världens bästa investerare, bör man också fokusera på att hitta aktier med starka balansräkningar som dessutom har en stabil historik av vinst och kassaflöde. Vidare bör bolaget också vara verksamma i en stabil bransch som har låga vinstmultiplar. Försök istället att vänta på rätt tillfälle att köpa en aktie, vilket självklart är lättare sagt än gjort. Graham ansåg också att utdelningar var en viktig del av en långsiktig investeringsstrategi och föredrog att investera i företag som hade en historia av att betala regelbundna utdelningar.
Undervärderad eller inte – olika metoder
Graham använde ett flertal metoder för att kunna avgöra om en aktie var undervärderad eller inte. Här är några exempel:
- Price-to-Earnings (P/E) – Kanske det populäraste nyckeltalet för att beräkna värdet av en aktie. P/E är förhållandet mellan priset på en aktie och bolagets vinst per aktie. Ett lågt P/E-tal indikerar att en aktie kan vara undervärderad. Ett väldigt användbart nyckeltal, men likt alla andra nyckeltal finns det stora brister, och du bör alltid ta hänsyn till en mängd andra faktorer.
- Earnings Power Value – En teknik som du använder till att värdera en aktie genom att försöka beräkna hållbarheten av ett företags nuvarande vinster och viktade kapitalkostnader (WACC). I EPV-metoden antar man att företaget har fortsatta konstanta vinster utan någon tillväxt.
- Price-to-Book ratio (P/B) – Ett nyckeltal som beräknar priset av en aktie i förhållande till bolagets eget kapital per aktie. Ett bolag som har 1 i P/B-tal ska ses som korrekt värderat, och om det är lägre ses det som en indikation att en aktie undervärderad.
John Templeton
“The four most expensive word in the English language are ‘This time it’s different.”
– John Templeton
Fondförvaltaren och investeraren John Templeton ses ofta som en av de bästa stock pickers i historien. Därutöver är han också känd för att vara en sann “contrarian”, alltså en person som vågar gå mot strömmen. Och det bevisade verkligen Templeton under Den stora depressionen när han köpte 100 aktier av varje bolag som kostade mindre en 1 dollar per aktie och som var listade på New York Stock Exchange Men detta var endast början på Templetons dominans i finansvärlden.
Templetons investeringsfilosofi
Idag betraktas Templeton som en pionjär i användningen av globala diversifierade andelsfonder. Han bland annat en av de första att börja investera i Japan på 60-talet. År 1999 utnämnde Money magazine John Templeton till decenniets bästa “stockpicker”. Likt Warren Buffett är han i högsta grad inspirerad av sin före detta lärare Benjamin Graham och hans tankar om värdeinvestering. Enligt Templeton själv beror en stor del av hans framgångar på att kunna vara disciplinerad och kunna hantera de psykologiska faktorerna.
Templeton var också känd för att ta höga risker och var inte rädd för att investera i företag som var i svåra situationer. Han trodde att det var dessa företag som hade störst potential att öka i värde. Hans filosofi var att “köp då alla säljer och sälj då alla köper”. Templeton investerade även i företag som han ansåg var välskötta , lönsamma och som har bra potential på längre sikt.
George Soros
“The Man Who Broke the Bank of England”
George Soros är en av världens bästa investerare och en otroligt framgångsrik hedgefond manager Han grundade Quantum Fund tillsammans med Jim Rogers på 1970-talet, som blev en av de mest framgångsrika hedgefonderna genom tiderna. Från 1970 till 2000 lyckades fonden uppnå en genomsnittlig årlig avkastning på hela 30 %. Soros är särskilt känd för att ha blankat brittiska punden 1992 då han lyckades tjäna 1 miljard dollar på en dag! Den brukar ofta ses som en av världens bästa trade någonsin. Hädanefter blev Soros ihågkommen som “The man who broke the Bank of England”.
Soros investeringsfilosofi
Soros har en unik investeringsfilosofi som särskiljer sig från andra framgångsrika investerare. Han har själv erkänt att instinkt spelar en avgörande roll i hans beslut. Blankningen av brittiska pundet symboliserar hur orädd Soros kan vara i sina investeringar. Samtidigt besitter Soros mycket kunskap av de globala ekonomiska trenderna och kanske ger honom möjligheten att lägga “trades ” som andra inte är lika kapabla till att göra.
Reflexivitet
George Soros nämner begreppet reflexivitet som enligt honom själv är en del av hans investeringsfilosofi. Reflexivitetsbegreppet syftar på att finansmarknaden och kreditgivare kan skapa felaktiga eller orealistiska förväntningar som trots det kan förändra verkligheten att överensstämma med dessa föreställningar. En ond cirkel skapas, där förväntningarna påverkar verkligheten, som i tur påverkar förväntningarna. Soros använder reflexivitet till att förutspå bubblor och andra investeringsmöjligheter. Läs mer om Soros här.
Carl Icahn
Carl Icahn, en aktivistisk investerare, är en intressant figur som främst var aktiv under 1980-90-talet och fick mycket uppmärksamhet för sina hänsynslösa investeringsmetoder. Under hans tidiga karriär var han känd som en “corporate raider”, en investerare som köper en stor mängd aktier i tillgångar som tycks vara undervärderade. Med sina nyköpta aktier kan en corporate raider använda sina röstberättigade aktier till att förändra företaget inifrån. Inte sällan ställde Icahn extrema krav i de bolagen han tog över.
Icahns höjdpunkt som corporate raider var hans “takeover” av Trans World Airlines 1985. Initialt expanderade han verksamheten för att eftersträva lönsamhet. Senare blev det uppenbart att Icahn förmodligen var mer intresserad att berika sig själv. När han avnoterade bolaget 988 och gjorde det privatägt, kunde Icahn som en sann corporate raider inkassera 469 miljoner dollar. TWA å andra sidan fick 540 miljoner dollar i skulder.
Icahns investeringsfilosofi
“Buy something when no one wants it” kan sägas vara Carl Icahns investeringsfilosofi sammanfattat i en mening. Likt Templeton är Icahn en contrarian som letar efter aktier med låga P/E- eller P-B-tal. Nästa steg är att aggressivt köpa en avsevärd andel aktier i företaget och tillsätta nya styrelsemedlemmar eller avyttra delar av verksamheten. Målet med detta är att ge mer värde till delägarna. Icahn anser nämligen att många chefer är överbetalda med löner som ej representerar aktieägarnas avkastning.
Peter Lynch
“The trick is not to learn to trust your gut feelings, but rather to discipline yourself to ignore them. Stand by your stocks as long as the fundamental story of the company hasn’t changed.”
– Peter Lynch, One Up On Wall Street
Med 29.9 % i genomsnittlig årlig avkastning under 13 år är Peter Lynch utan tvekan en av världens bästa investerare. Jämfört med S&P 500 under samma period genererade Lynch en avkastning som var mer än dubbelt så mycket. Han har också skrivit två av de populäraste investeringsböckerna, nämligen “One Up on Wall Street” och “Beating the Street”.
Lynchs investeringsfilosofi
1977 fick Lynch äran att ta över fonden Fidelity Magellan, en liten men desto mer aggressiv fond som främst investerade i tillväxtbolag. Under Lynch tid som förvaltare lyckades fonden slå S&P 500 alla förutom två år. Marcus Hernehag har ett bra inlägg om fondens investeringsstrategi som du kan läsa här. Kortfattat letade Lynch efter företag som besitter en stark affärsmodell och som har goda framtidsutsikter. En av hans mest kända citat är “Du ska köpa vad du förstår”. Lynch anser att våra egna sinnen och sunt förnuft är våra viktigaste analysredskap. Han upptäckte själv idéer till aktier från vardagliga samtal med sin familj och sina vänner.
Lynch är också känd för att ha uppfunnit PEG-talet, vilket är en vidareutveckling av P/-E talet. PEG-talet visar relationen av en akties P/E-tal och företagets tillväxt. Det är ett väldigt användbart nyckeltal för tillväxtaktier eftersom P/E-tal inte tar hänsyn till bolagets tillväxt.