Investeringskunskap.se
  • Investera pengar
    • Nybörjarguider
      • Kom igång med Aktier
      • Bygg en utdelningsportfölj
    • Aktier
    • Fonder
    • Kryptovaluta
  • Privatekonomi
    • Spara pengar
    • Tips
      • Fantastiska finanspoddar för att bli en lyckad investerare
    • Ränta på ränta-kalkylator
  • Senaste Inläggen
Inget resultat
Visa allt resultat
Investeringskunskap
  • Investera pengar
    • Nybörjarguider
      • Kom igång med Aktier
      • Bygg en utdelningsportfölj
    • Aktier
    • Fonder
    • Kryptovaluta
  • Privatekonomi
    • Spara pengar
    • Tips
      • Fantastiska finanspoddar för att bli en lyckad investerare
    • Ränta på ränta-kalkylator
  • Senaste Inläggen
Inget resultat
Visa allt resultat
Investeringskunskap
Inget resultat
Visa allt resultat
Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Allt Du Behöver Veta Om Ditt Fondsparande 2023 

Victor Tell Av Victor Tell
januari 29, 2023
in Fonder
1
Dollar
Dela på FacebookDela på Twitter

Vill du börja månadsspara men inte har tid eller orken att analysera aktier på egen hand? Då är fondsparande ett perfekt alternativ för dig.

Innehåll dölj
1 Vad är en Fond
2 Olika typer av fonder
2.1 Aktiefonder
2.2 Räntefonder
2.3 Blandfonder
2.4 Indexfonder
2.5 Hedgefonder
3 Var kan jag köpa fonder?
4 Diversifiera ditt fondsparande
5 Exempel på bra fonder
5.1 TIN Ny Teknik
5.2 Spiltan Investmentbolag
5.3 Valfri Indexfond
6 ETF:er – börshandlade fonder
6.1 Vad det är och hur de fungerar

Vad är en Fond

En fond är en samling värdepapper, exempelvis aktier och obligationer. som många människorna äger tillsammans. Den som är ansvarig för fonden är fondförvaltaren. Du väljer alltså inte själv vad som upptagas i fonden, utan det sköter fondförvaltaren. Du kan däremot välja vilken typ av fond, dess inriktning samt risknivå. Aktiefonder har högre risk än låt oss säga, räntefonder, men de tenderar också att ha bättre avkastning. Här är en simpel genomgång om fonder.

Olika typer av fonder

Det finns många olika typer av fonder som du kan välja bland. Här är några exempel:

Aktiefonder

Aktiefonder, som uteslutande investerar i aktier. De kan vara fokuserade på olika områden, exempelvis branscher, länder, och regioner. Aktiefonder har generellt en större risk jämfört med blandfonder och räntefonder.

Räntefonder

Räntefonder som investerar i räntebärande papper såsom statsobligationer. Risken är minimal och avkastningen är likaså begränsad. Det är dock ett bättre alternativ än att ha sina sparade pengar på ett sparkonto när räntorna har varit så låga de senaste åren.

Blandfonder

Blandfonder innehåller en kombination av olika värdepapper. Det kan vara en kombination av aktiefonder och räntebärande papper. En blandfonds risk är lägre än aktiefonder men högre än en räntefond och passar den som söker en fin balans mellan risk och avkastning.

Indexfonder

Indexfonder är en typ av aktiefond och har som mål att att följa ett visst marknadsindex. En indexfond kanske följer OMX 30. En sådan indexfond ska ge en avkastning som återspeglar OMX 30 Indexfonder är inte aktivt förvaltade och brukar därför ha mycket lägre förvaltningsavgifter än övriga aktiefonder. Börsen har gått oerhört starkt de senaste åren och bidragit till indexfondernas enorma popularitet.

Hedgefonder

Hedgefonder är en typ av specialfond som har friare placeringsregler än traditionella fonder. Engelskans ”hedge” kan översättas till ”skydd” och beskriver fondens syfte mycket väl. Hedgefonder har som mål att generera positiv avkastning oavsett hur marknaden ser ut. Hedgefonder behöver dock inte innebära låg risk, och de kan se väldigt olika ut. De bör snarare ses som ett komplement till dina övriga investeringar och förhoppningsvis agera som en stabiliseringsmekanism vid oroliga tider.

Var kan jag köpa fonder?

Att köpa fonder idag är väldigt simpelt. Det kan du göra antingen via din traditionella bank, eller hos en internetbank som Avanza eller Nordnet. Jag använder för min egen del Avanza som erbjuder en otroligt smidig upplevelse på både dator och mobil. Nordnets mobilapp är också av hög kvalitet. Här kan du öppna ett konto till Avanza eller Nordnet om du inte redan har ett befintligt konto.

Diversifiera ditt fondsparande

Jag förstår att det kan uppfattas som lite tjatigt att prata om diversifiering, det är ett sådant begrepp som upprepas om och om igen. Men det finns goda anledningar varför det är så. Det är viktigt att du förstår att du kan förlora pengar när du investerar i aktier och/eller fonder. Genom att diversifiera sprider vi ut risken. Månadsspara inte i endast en fond, utan välj istället att dela upp sparandet i 3-4 fonder. Ett annat alternativ är att du diversifierar genom att kombinera ditt fondsparande med några aktier. Tänk också på att fonderna bör ha olika inriktningar. Vissa inriktar på fastigheter, andra på tech eller investmentbolag. Du hittar ett stort urval fonder på både Avanza och Nordnet. Om det känns för jobbigt att välja fonder erbjuder Avanza en portföljgenerator som sköter detta åt dig. Jag kommer härnäst ge er läsare några fondtips som faller i min smak.

Exempel på bra fonder

Innan jag nämner de fonder jag personligen gillar, vill jag påpeka att de sorters fonder som passar en själv är högst individuell. En fonds avkastning kan också variera kraftigt från år till år. Det du kan göra är att ha ett kontinuerligt månadssparande och ett långsiktigt tänk. Hur som helst, några fonder som jag gillar är följande:

TIN Ny Teknik

En aktiefond som fokuserar främst på nordiska bolag och betoning på ny teknik. Fonden har en stor exponering mot gaming, Igaming (casino, betting online), mjukvara och medicinteknik. Alla dessa marknader spås ha en fin framtida tillväxt. Svenska gaming bolaget Embracer är fondens största innehav. Embracer är moderbolag till både företag som både utvecklar & förlägger spel och sträcker sig över alla plattformar. Deras spelportfölj innehåller bland annat Goat Simulator, Borderlands och spelsuccén Valheim. Wingefors äger över 25% av företagets aktier. Fondens förvaltare Carl Armfelt och Erik Sprinchhorn är i min mening några av de bästa fondförvaltarna i Sverige. Armfelt och Sprinchorn förvaltade tidigare fonden Swedbank Robur Ny teknik tillsammans. Den har sedan starten 1997 gett en avkastning på 1606%. Det är förvisso en fond som har en relativt hög risk, men det är svårt att både argumentera mot Armfelt och Sprinchorns strategi att investera i teknologiskt drivande bolag och blunda för deras tidigare prestationer. Jag betonar återigen att tänka långsiktigt.

Tin Ny Teknik - största innehaven

Bolag

Andel av portföljen

1.

Embracer

6.7%

2.

Evolution

6.5%

3.

Surgical Science

5.1%

4.

Cint

4.2%

5.

Chemometeck

3.6%

6.

Nordic Entertainmet Group

2.8%

7.

Kindred

2.7%

8.

Take Two Interactive

2.6%

9.

Nemetschek Groups

2.5%

10.

Sinch

2.5%

Spiltan Investmentbolag

Spiltan har generellt väldigt bra fonder med låga förvaltningsavgifter, och deras fond med fokus på investmentbolag är en av de populäraste fonderna bland Avanzas kunder. Fonden medför sig i mina ögon en relativt låg risk med en ynka avgift på 0.20%, samtidigt som fonden genererat en treårig avkastning på hela 158%. Det är en av småspararnas mest ägda fonder av en anledning.

Valfri Indexfond

Det är alltid smart att ta med en indexfond i sin portfölj. Börsen tenderar att gå upp långsiktigt helt enkelt. En global indexfond som Avanza Global skulle kunna vara ett alternativ. Om du är villig att ta lite högre risk finns det även en del indexfonder som inriktar sig på småbolag eller specifika regioner. Valet är ditt!

ETF:er – börshandlade fonder

Vad det är och hur de fungerar

ETF är en förkortning av Exchange Traded Fund och kan översättas till “börshandlade fonder”. De har många liknelser med traditionella fonder men det finns en märkbar skillnad som särskiljer de två begreppen. Den största skillnaden är att ETF:er handlas direkt på börsen, och går därför att köpa och sälja i realtid, precis som du gör med aktier. En traditionell fond prissätts endast en gång om dagen. De flesta ETF:er är oftast indexfonder och kännetecknas därför av låga avgifter.

Att komma igång med fondsparandet är mycket lättare än vad de flesta tror och brukar resultera till en riktigt fin avkastning. Nu är det bara att tänka långsiktigt och låta kapitalet växa! Jag önskar ett stort lycka till med ert sparande.

Tags: BörsFonder
Tidigare inlägg

Vilken el är bäst till din fastighet

Nästa inlägg

Vad Du Måste Göra För Att Spara Pengar 2023

Victor Tell

Victor Tell

Passionerad investerare

Nästa inlägg
Kurs

Vad Du Måste Göra För Att Spara Pengar 2023

Kommentarer 1

  1. Pingback: Hedgefondförvaltare och kända investerare - Deras köp 2022

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar detta

Investera i rymden – Rymdaktier att känna till

Investera i rymden – Rymdaktier att känna till

mars 22, 2023
investera i indexfonder

Investera i indexfonder

mars 13, 2023
Aktieinvest Omdöme

Aktieinvest omdöme

mars 6, 2023
Investera i försvarsaktier

Investera i försvarsaktier

februari 28, 2023
Kanadensiska utdelningsaktier

Kanadensiska utdelningsaktier

februari 3, 2023
Världens bästa investerare

Hemligheter från världens mest framgångsrika investerare

januari 31, 2023

Vi delar med oss av tips och nyanserade omdömen för olika investeringsplattformar samt olika sparformer.

Kontakt: info@investeringskunskap.se

Disclaimer & Annonspolicy: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting på Investeringskunskap.se ska ses som finansiell rådgivning utan endast inspiration. Det är upp till dig att göra en riskbedömning innan du väljer att investera dina pengar. Länkar till exempelvis Avanza och andra partners är samarbetslänkar.

  • Samarbetspartners
  • Tips
  • Integritetspolicy

© 2023 Investeringskunskap

Inget resultat
Visa allt resultat
  • Investera pengar
    • Nybörjarguider
      • Kom igång med Aktier
      • Bygg en utdelningsportfölj
    • Aktier
    • Fonder
    • Kryptovaluta
  • Privatekonomi
    • Spara pengar
    • Tips
      • Fantastiska finanspoddar för att bli en lyckad investerare
    • Ränta på ränta-kalkylator
  • Senaste Inläggen

© 2023 Investeringskunskap

Investeringskunskap använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies. Besök vår Integritetspolicy.